De werelden van Thorgal, Kriss van Valnor 3: Een koningin waardig (Giulio De Vita & Yves Sente)

Je bent hier:  Home » Nieuws » De werelden van Thorgal, Kriss van Valnor 3: Een koningin waardig (Giulio De Vita & Yves Sente)

Dat Kriss van Valnor een van de hoofdpersonages in de Werelden van Thorgal zou worden, lag natuurlijk voor de hand. Ook al is ze de boosaardigheid in persoon, je kunt niets anders dan bewondering hebben voor deze Dolle Mina avant la lettre. Moest ze een bh dragen, ze zou hem nog verbranden ook.

In deze nevenreeks krijgen we niet alleen inkijk in haar decolleté, maar ook in haar verleden. Hoe is ze deze harde tante geworden en welke watertjes heeft ze allemaal doorzwommen voordat ze Thorgal tegenkwam? Ene meneer Freud zou een sofa moeten bijkopen om haar penis- en andere nijden te kunnen duiden…

In dit album is ze door de Walkuren vanuit de schemerwereld terug naar aarde gestuurd, onder de opschortende voorwaarde dat ze niemand meer mag doden. Dat is natuurlijk geen sinecure voor onze testosteronkoningin.  Sente werkt dit gegeven knap, maar wat voorspelbaar uit en weet gaandeweg weer de koppeling te maken met de hoofdreeks. De tekeningen van De Vita zijn degelijk, maar de man moet nog wel wat in mede gemarineerd speenvarken eten om bij Rosinski in de buurt te komen. In elk geval is Sente er in geslaagd om het Thorgaluniversum een derde adem te geven en dat hadden we daarvoor niet meer mogelijk geacht. Daar nemen we graag onze helm voor af. (MS)

Giulio De Vita & Yves Sente

‘De werelden van Thorgal – Kriss van Valnor 3: Een koningin waardig’, Le Lombard, 48 blz., €6,95.

***