Willy Vandersteenprijs op Boekenbeurs 2014 i.s.m. SABAM-ARTES

Je bent hier:  Home » Nieuws » Willy Vandersteenprijs op Boekenbeurs 2014 i.s.m. SABAM-ARTES


Bron: AMVC Letterenhuis


De Willy Vandersteenprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum, zal uitgereikt worden op de Antwerpse Boekenbeurs op maandag 3 november.  ARTES, de entiteit binnen auteursvereniging SABAM, voor audiovisuele, literaire-, theaterauteurs en beeldende kunstenaars, is de nieuwe financiële partner, nadat co-initiatiefnemer deBuren zoals gepland na drie edities haar startersinvestering stopzette.

Voortaan wordt de Willy Vandersteenprijs jaarlijks uitgereikt. De eerste drie edities van de prijs waren tweejaarlijks. Omdat het aantal albums van hoge kwaliteit op de Nederlandstalige markt jaarlijks erg hoog ligt en dit jaar strips het hoofdthema van de Boekenbeurs vormen, beslisten de organisatoren om deze gelegenheid aan te grijpen de stap naar een jaarlijkse editie te zetten.  De nieuwe partner van het project met een grote financiële inbreng is dus SABAM-ARTES.

Twee jaar geleden riep SABAM ARTES in het leven. Met deze aparte unit binnen het bedrijf wil de auteursvereniging onderstrepen dat ze haar multidisciplinariteit hoog in het vaandel draagt. Daar hoort uiteraard ook de negende kunst bij.  De ondersteuning van de Willy Vandersteenprijs door SABAM-ARTES  sluit hier perfect bij aan.

De auteur(s) van het winnende album ontvangt(/-en) een totaalbedrag van 5.000 euro. Om in aanmerking te komen voor de prijs moet de verschijningsdatum van het album tussen 1 november 2013 en 31 oktober 2014 liggen. De jury voor de editie 2014 is samengesteld uit Luc Morjaeu (tekenaar Suske & Wiske), Maartje de Haan (directrice Meermanno museum Den Haag), Natasja van Loon (Nederlandse strippubliciste),Tim Roels (zaakvoerder TseTse strips) en Sabien Clement (Vlaamse illustratrice). De eerste drie edities ging de prijs naar ‘Ergens waar je niet wil zijn’ van Brecht Evens, ‘Terug naar Johan’ van Michiel van de Pol en ‘Rembrandt’ van Typex.

De Willy Vandersteenprijs wordt uitgereikt onder auspiciën van de erven Vandersteen en is een project van co-initiatiefnemer Stripgids, SABAM-ARTES en de Stichting Beeldverhaal Nederland / Stripdagen Haarlem.