Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip voor Luc Cromheecke

Je bent hier:  Home » Nieuws » Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip voor Luc Cromheecke

De Antwerpse stripauteur Luc Cromheecke (°1961) wint de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2015. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in de Warande in Turnhout, tijdens de openingsavond van het Stripgidsfestival dat dit weekend plaatsvindt. In de Warande werd ook een tentoonstelling geopend gewijd aan het werk van de laureaat voor het weekblad Spirou en het Nederlandse zusterblad Robbedoes.

“Voortbouwend op de traditie van bekende Vlaamse voorgangers zoals Marc Sleen, haalt hij met zijn absurde humorstrips een universeel en internationaal niveau,” citeerde voorzitter Marc Legendre, die twee jaar geleden zelf de prijs won, uit het juryrapport. “Hij is een bruggenbouwer tussen de traditie van de Vlaamse familiestrip, de Frans-Belgische school met de grote stripbladen en de jonge garde, die al eens een bastion durft te bestormen.”
De jury bestond voor deze editie uit: Marc Legendre (voorzitter/winnaar 2013), Jan Bex, Shamisa Debroey, Kim Duchateau, Inne Haine, Lectrr, Merho, Peter Moerenhout en Noël Slangen.

Luc Cromheecke werkt als tekenaar met verschillende scenaristen samen en tekende onder meer de reeksen ‘Taco Zip’, ‘Tom Carbon’, ‘Plunk!’, ‘Roboboy’ en ‘Het godvrrgeten eiland’, die allemaal ooit in Robbedoes en Spirou gepubliceerd werden. Momenteel werkt hij aan een project rond de 19e-eeuwse schilder Charles-François Daubigny, een strip die in de loop van 2016 moet verschijnen.

De Bronzen Adhemar bestaat sinds 1977, en is sinds 2003 gekoppeld aan de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. De laureaat krijgt een geldbedrag van 12.500 euro en een beeldje van Adhemar, het personage van Marc Sleen uit de ‘Nero’-strip. Dit voorjaar besliste Vlaamse cultuurminister Sven Gatz om de Cultuurprijzen Vlaanderen te herzien, en alle literaire prijzen driejaarlijks te maken. Na onderling overleg beslisten Stripgids, de organisator van het Stripgidsfestival, en het kabinet van minister Gatz om de koppeling van de Bronzen Adhemar met de Vlaamse Cultuurprijs te behouden.


Zelfportret van Luc Cromheecke. (Copyright deze en bovenstaande illustratie: Luc Cromheecke)

“Omdat het festival toen al in de steigers stond, is beslist om dit jaar de laureaat van de prijs te bepalen en tijdens het festival bekend te maken,” zegt Toon Horsten, directeur van Stripgids. “Bij de bekendmaking zou hij ook het beeldje van Adhemar krijgen. Volgend jaar krijgt de laureaat dan ook de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip overhandigd door de minister, met de bijhorende geldsom. We hebben beslist eerst het festival van dit jaar te organiseren, en na de zomer de toekomstige formule van de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip verder te bekijken.”


Dat er tijdens het festival een tentoonstelling aan de laureaat is gewijd, is een gelukkige samenloop van omstandigheden. Horsten: “Toen het concept van de Vlaamse Cultuurprijzen veranderde, en bleek dat we geen tentoonstelling over de laureaat zouden maken maar alleen zijn naam bekend zouden maken, besloten we om tijdens het festival expo’s te wijden aan Nix en zijn ‘Kinky & Cosy’, aan Luc Cromheecke en aan het werk van Serge Baeken. Dat één van hen nu dan toch de Bronzen Adhemar wint, is een, weliswaar zeer gelukkig, toeval.”

De tentoonstelling ‘Luc Cromheecke. 30 jaar Robbedoes en Spirou’ loopt nog tot en met 16 augustus in de Warande in Turnhout.