Pirates in the Heartland: The mythology of S. Clay Wilson (Patrick Rosenkranz)

Je bent hier:  Home » Nieuws » Pirates in the Heartland: The mythology of S. Clay Wilson (Patrick Rosenkranz)

Robert Crumb wordt wel eens verweten dat hij de “alternatieve comics verpestte door mannen te inspireren om hun seksfantasieën te publiceren”. Men bedoelt dan contactgestoorde jongens die op vochtige kamertjes onhandig hun wraaklust op het andere geslacht op papier ejaculeren. Maar het ergste monster dat in Crumb’s vaarwater aan de oppervlakte kwam, is de ondertussen 72-jarige S. Clay Wilson. De fantasieën van deze vrijbuiter, freak en motorhippie zijn altijd nog een stukje extremer. En aangezien Wilson zelden thuis bleef, leefde hij die fantasie ook uit. De perversiteiten die door Wilson’s id uitgebraakt worden, zijn zonder weerga.

Het begon nochtans heel gewoon, laat het eerste deel in deze biografische trilogie uitschijnen. Wilson groeit op in Nebraska, vooral bekend vanwege zijn prairie en veestapels. Pa is een fervent jager en visser, maar als hij met een buks een konijntje aan flarden schiet, geeft de kleine Steve daar de brui aan. Hij is de favoriet van zijn ma, die hij zelf omschrijft als “een beetje gek. Intens, verstandig, maar ook neurotisch en weird. En ik lijk op haar”. Als hij vraagt waarom ze geen televisie hebben, geeft ze hem een potlood: “Maak je eigen beelden maar”.

De beruchte EC Comics spreken hem aan (onder meer ‘Tales from the Crypt’). “Ik herinner me de eerste keer dat ik ‘Blackbeard’ van Reed Crandall zag: ‘Fuck, what the hell is this?’ dacht ik. Er ontbrandde een vuur in me en ik besloot om ook strips te maken”, zegt Wilson. “Ik teken nog steeds piraten om aan de Bible Belt en de maïsvelden van Nebraska te ontsnappen”, verduidelijkt hij. “Bloeddorstige piraten die een Spaans schip kapen, volgeladen met buit, hebben me altijd aangesproken. Ik verlangde naar de oceaan en daarom ben ik naar San Francisco verhuisd.” De daar aanwezige hoeveelheid drugs en free love hadden er ongetwijfeld ook mee te maken.

In 1967 ontmoet Wilson er Robert Crumb, die onder de indruk is van zijn taboedoorbrekende werk. “Het extreme geweld, naakte vrouwen, obscene geslachtsdelen. Het was de hel op aarde zoals die nog nooit eerder in de geschiedenis van de kunst uitgebeeld was. Mijn eigen werk leek plots maar flauw”, beweert Crumb. Na wat aandringen, vervoegt Wilson het Zap Comix-collectief (met verder ook Gilbert Shelton en Robert Williams), en de rest is geschiedenis.

In dit zeer entertainende en met anekdotes volgepropte eerste deel volgen we de avonturen van Wilson en zijn personage Checkered Demon tot midden jaren ‘70 en zijn samenwerkingen met die andere visionaire thrill-seeker William S. Burroughs. Geïllustreerd met heel veel en verontrustend werk. (SM)


Patrick Rosenkranz
‘Pirates in the Heartland – The Mythology of S. Clay Wilson, Volume 1’, Fantagraphics Books,
232 blz., ca. €35.
(Engelstalig)