Striptijdschrift Stroke wordt gratis website

Je bent hier:  Home » Nieuws » Striptijdschrift Stroke wordt gratis website

Peter Moerenhout schreef mee aan het ‘Paris’-tweeluik en ‘ABBA zoekt Frida’ van Maarten Vande Wiele en is voorzitter van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde en hoofdredacteur van striptijdschrift Stroke. Op de Schrijfdag, 12 maart in C-Mine in Genk, geeft hij een workshop scenarioschrijven. “Ik heb me uitgebreid voorbereid dus dat zou helemaal van een leien dakje moeten lopen”, klinkt het zelfverzekerd. “Er is wel heel veel werk ingekropen. De meeste workshops over stripscenario’s zijn eigenlijk eerder workshops creatief schrijven. Hoewel die ook hun nut hebben ga ik ervan uit dat de deelnemers wel een workshop creatief schrijven zouden volgen als ze dat willen leren. Mijn workshop zal gaan over de kern van de zaak: Hoe ziet een stripscenario er uit, wat zijn de verschillende technieken, hoe breng je iets over naar je tekenaar en lezers…”

De planning van de Stripgilde Uitgeverij, waarbij auteurs meer zouden overhouden aan de verkoop van hun albums, staat ook voor dit jaar al aardig vol. “Het derde en voorlopig afsluitende deel van ‘A Song Called City’ van Rik Willemen komt eraan en dat wordt een klepper. Van ‘Anders’ van Kristof Spaey en Bart Vaessen verschijnt dit jaar geen derde deel maar Kristof brengt wel iets anders uit. Dat is nog top secret maar ik kan wel al zeggen dat het sexy zal zijn. Verder zijn we in gesprek met een zeer bekende naam uit de stripwereld om een graphic novel van zijn hand uit te geven. Zelf ben ik er zeer enthousiast over, meer nog: er zit muziek in! En dan is er nog ‘Pigs’ van de naar België geëmigreerde Italiaanse schone Cecilia Valagussa. Het boek, een opvallend volgroeid debuut, gaat over haar eerste ervaringen als ‘migrant’ hier in België.”

Verder geeft de Stripgilde het digitale striptijdschrift Stroke uit. Nadat eerder Strike al was verdwenen, wordt Stroke nu omgevormd tot een website waar iedereen gratis de strips kan lezen. “Het is zeer simpel: de verkoop van Stroke was niet hoog genoeg”, beseft Peter. “Vlaanderen is duidelijk nog niet klaar voor rechtenvrije pdf’s. Of we maakten gewoon bagger, dat kan ook (lacht). Nee, serieus: de mensen die we publiceren, maken prachtwerk en dat moet gezien worden. Met een gratis website voor iedereen zullen onze stripmakers zich voor een veel groter publiek kunnen tonen.”

Zoals wel meer stripmakers durft Peter in zijn vrije tijd al eens een muziekinstrument te hanteren. Zijn band The Red Rum Orchestra laat momenteel mondjesmate de nieuwe plaat ‘Wilt’ los op het publiek. “Muziek spelen is ontspannend, alles daarrond eigenlijk niet. Er moet gemaild worden, teksten en muziek schrijven, promo gevoerd worden en wat weet ik nog allemaal. Maar we zijn zeer trots op dit album en de gratis pintjes na elk optreden zijn ook welkom (lacht).”

‘Wilt’ wordt bovendien niet op cd maar op usb-stick uitgebracht. “Cd’s zijn niet meer van deze tijd. De meeste laptops hebben zelfs geen cd-rom drive meer. Zo kunnen we ook de usb-stick volproppen met extra’s zoals al onze music video’s, een booklet en screensavers ontworpen door Serge Baeken, een remix, foto’s en nog veel meer.”