Toen Maurice Rosy (1927-2013) in 1954 werd aangenomen bij uitgeverij Dupuis in Marcinelle, werd hem gevraagd welke job hij voor zichzelf zag weggelegd. ‘Bedenker van ideeën’ was de functie die hij voor zichzelf bedacht, en vervolgens ook kreeg. Eén van de eerste projecten waar hij zijn licht over mocht schijnen, was ‘Baard en Kale’. Dupuis had de rechten op die personages (die al jaren in Robbedoes stonden) gekocht, en Rosy mocht tekenaar Will bijstaan als scenarist en ‘bedenker van ideeën’ – met goed gevolg.
“Ik wilde de serie levendiger maken, maar Baard en Kale zelf leken me daar de mogelijkheden niet voor te bieden”, zegt Rosy in het in april postuum verschenen boek over zijn leven ‘Rosy, c’est la vie!’. “Door tegenover hen een slechterik van enige proportie, van topklasse, te plaatsen, dacht ik ook Baard en Kale zelf omhoog te trekken.” Het na te volgen voorbeeld daarbij was Fantômas, de grote slechterik uit zijn jeugd, en de vilain waar hij aan het einde van de rit mee op de proppen kwam ging door het leven als Stomp (Monsieur Choc voor de Franstalige lezers). “Ik wilde uiteraard dat zijn gezicht en zijn identiteit een mysterie zouden blijven. Fantômas veranderde voortdurend van gezicht, maar daar zou de lezer van ‘Baard en Kale’ zich in verloren hebben. Ik dacht toen aan de helm van een ridder. Samen met de smoking, geeft dat een haast aristocratisch, plechtig ensemble. Stomp, is dat niet de prins van de misdaad?”
Stomp mocht dan zijn eigen gezicht niet prijsgeven, hij zou wel het gezicht van de reeks gaan bepalen en een belangrijk ingrediënt voor de succesformule van ‘Baard en Kale’ worden. Het is geen toeval dat in nogal wat van de beste albums uit de reeks Stomp een belangrijke rol opeist. Rond ‘Baard en Kale’ is in het Nederlands de voorbije jaren vrij weinig gebeurd. In het Frans verscheen een mooie integrale in 13 delen, en die zou binnenkort een Nederlandse evenknie moeten krijgen. Nu grote fan Blutch de reeks nieuw leven mag inblazen (voorlopig voor de lengte van welgeteld één album), lijkt de interesse voor de strip in ieder geval weer toe te nemen. Als opwarmer voor de terugkeer van ‘Baard en Kale’ is er nu het eerste deel van een tweeluik over Stomp, getekend door Eric Maltaite, de zoon van de belangrijkste ‘Baard en Kale’-tekenaar Will (voor de burgerlijke stand Willy Maltaite). Hij deed een beroep op Stéphan Colman voor het scenario.
Het vertrekpunt van ‘De spoken van Knightgrave’ (geen Baard of Kale te bekennen) is het gegeven dat een moordenaar niet als moordenaar geboren wordt. Colman en Maltaite proberen een antwoord te formuleren op de vraag hoe Stomp Stomp geworden is, en serveren een verhaal van knechting en onderdrukking in het Engeland van begin twintigste eeuw een naturalistische roman waardig. Je zou nog begrip gaan opbrengen voor Stomp. En ook al krijg je zijn gezicht in dit eerste deel niet te zien (onze pronostiek: ook in deel twee gebeurt dat niet), hij krijgt wel een geschiedenis.
Welk gezicht er onder die helm zit, komen we voorlopig dus niet te weten. Maar, zo maakt deze prequel op de avonturen van Baard en Kale nu al duidelijk, het is in ieder geval een menselijk gezicht.
Maltaite & Colman
‘Stomp 1: De spoken van Knightgrave’, Dupuis, 88 blz., €19,95.