Nieuwe Stripgids officieel voorgesteld

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nieuwe Stripgids officieel voorgesteld

In Turnhout, aan het standbeeld van de Bronzen Adhemar, is de nieuwe Stripgids voorgesteld. Het eerste nummer werd symbolisch overhandigd aan Jan Smet, die het blad in 1974 stichtte. Bart Wuyts, voorzitter van de raad van bestuur, en burgemeester Eric Vos kaderden het belang van Strip Turnhout.

Burgemeester Eric Vos was blij dat de presentatie van Stripgids plaats vond aan de Bronzen Adhemar, “een landmark dat de blijvende verankering van Strip Turnhout in onze stad symboliseert”. “Zoals mensen bij de stad Hasselt aan jenever denken, is het onze ambitie om de band tussen de stad Turnhout en strips aan te halen. In september is onze academie de eerste in Vlaanderen die cursussen striptekenen aanbiedt (in samenwerking met Sint-Lukas Brussel en onder de noemer Stripgids Academie, red). We zetten ons bovendien verder in voor de ontsluiting van het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip, waar nog veel meer mee te doen valt.”

Voorzitter Bart Wuyts drukte zijn erkentelijkheid uit voor de pioniers van het blad, met name hoofdredacteurs Jan Smet en Toon Horsten. Tegelijk blikte hij graag vooruit. “We werken aan de toekomst, met onder meer een aanwezigheid op de voornaamste stripevenementen in heel België, de heropstart van het Europese netwerk van striporganisaties en -festivals, de uitreiking van de Bronzen Adhemar en de Willy Vandersteenprijs, de Scriptieprijs voor de Strip en de voorbereidingen van een Vlaamse Dag van de Strip.”

Stripgids, het striptijdschrift dat de Vlaamse stripjournalistiek emancipeerde en aan de basis ligt van de Bronzen Adhemar/Cultuurprijs voor de Strip en het Stripgidsfestival Turnhout, vervelt. Het eerste nieuwe nummer ligt vanaf donderdag 15 juni in de winkel, boordevol voorpublicaties, kortverhalen, essays, columns en interviews. Over het verleden en het erfgoed van de strip, maar ook over vandaag én de toekomst van de negende kunst. Centrale gast is Nix, de tekenaar van onder meer ‘Kinky & Cosy’. Voor Strip Turnhout, de uitgever van Stripgids, betekent dit een nieuwe (door)start.

Stripgids verschijnt voortaan twee keer per jaar (juni – november) en wordt ook betalend. Het blad heeft ook een grondige make-over gekregen, met een groter formaat (33cm op 22cm), mooier papier en 132 pagina’s dik. Wie zich abonneert op Stripgids krijgt bij elk nummer een genummerde en gesigneerde tekening. In dit eerste nummer is die van Nix. In samenwerking met het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout maakte Nix ook een vervolglitho. Die wordt in een beperkte oplage verkocht en vormt een tweeluik met de tekening voor de abonnees.

Het eerste nummer van de nieuwe Stripgids kost 9,99 euro, de nummers daarna 14,99 euro. Ze zijn te verkrijgen in de stripwinkel en boekhandel om de hoek. Abonneren kan hier.