Nieuws uit eigen huis

Je bent hier:  Home » Nieuws » Nieuws uit eigen huis

Onderzoek striperfgoed (beleid) – vacature

Vlaanderen (en België) is sinds lang een vruchtbare voedingsbodem voor stripmakers. Uit ‘De Schitterende Schatkamer’, een dossier van het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed FARO uit 2014, bleek dat er desondanks beleid, visie noch budget is om het (grotendeels papieren) erfgoed van de strip te vrijwaren voor de toekomstige generaties.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz kent nu Strip Turnhout een subsidie toe om verder grondig wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar het Vlaamse (en Brusselse) striperfgoed. Bedoeling is om het landschap in kaart te brengen, de noden en behoeften te detecteren, de verschillende spelers in een netwerk samen te brengen en ook voorstellen te doen over een toekomstige taakverdeling.

Dit onderzoek duurt in principe een jaar en gebeurt in nauwe samenwerking met FARO, het Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en LUCA School of Arts. Strip Turnhout werft op korte termijn een onderzoeker (m/v/x) aan. Lees hier de vacature.

Dag van de Strip: de resultaten

De voorbije maanden onderzocht Strip Turnhout met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren de mogelijkheid van een ‘Dag van de Strip’. Daartoe peilden we bij een groot aantal betrokkenen naar hun mening over zo’n dag. De resultaten zijn gebundeld in een (beknopte) onderzoeksrapport.

De voornaamste conclusies: het merendeel van de respondenten is een ‘decentraal evenement’, vergelijkbaar met Erfgoeddag of Open Monumentendag, genegen maar zijn/haar steun en inzet hangen grotendeels af van de modaliteiten. Strip Turnhout zal, om antwoord op deze vragen te krijgen, in de nabije toekomst een stuurgroep voor het evenement oprichten. Geïnteresseerd? Lees er hier alles over.

Stripfestival in Het Vinne

In nauwe samenwerking met Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw werkt Strip Turnhout aan een creatief, bijzonder, groots en vooral verrassend stripfestival. Curator van het festival is stripauteur NIX, die met zijn jarenlange ervaring en internationaal netwerk een programma heeft samengesteld met wonderlijke expo’s, workshops en vele stripgerelateerde activiteiten in het rustgevende decor van het prachtige natuurdomein Het Vinne. Noteer dus zeker zaterdag 14 en zondag 15 april 2018 in uw agenda.

Gezocht: kandidaat-bestuurders Strip Turnhout

Strip Turnhout, onder meer uitgever van Stripgids, draagt goed bestuur hoog in het vaandel. Transparante beslissingen, gebaseerd op een missie en een visie die het resultaat zijn van een beleidsplanningsproces. U hoort het: voor wat we doen gaan we niet over een nacht ijs. Wil u mee de toekomst van deze organisatie uitstippelen? Stel u dan kandidaat voor onze Raad van Bestuur.

Schrijf u hier in om onze nieuwsbrief te ontvangen.