Op 13 oktober 2018 vindt in de Dossin-kazerne in Mechelen een studiedag plaats over striperfgoed. Het doel van de studiedag is om samen met onderzoekers, stripmakers, journalisten, museummedewerkers en iedereen die geïnteresseerd is in striperfgoed te kijken hoe Vlaanderen moet omgaan met zijn striperfgoed.
Iedereen weet: Vlaanderen (en bij uitbreiding België) is een stripland, en dat al sinds de eerste decennia van de 20e eeuw. Striphelden als Suske & Wiske, Jommeke, Piet Pienter en Bert Bibber, Urbanus, Kiekeboe, Boerke, Aldegonne, Kinky & Cosy en onnoemelijk veel anderen schreven (en schrijven) stripgeschiedenis.
Maar wat gebeurt er met het erfgoed van al die strips en hun makers? Wat is het lot van de originele platen en schetsen, scenario’s, documentatie en al het andere voorbereidende werk? Waarheen gaat het met de correspondentie van de auteurs en de drukproeven? Wat met de ‘eindproducten’: albums, kranten, tijdschriften, merchandising en ander ‘gerief’? Hoe zit het met successierechten? En waar kunnen makers en hun erfgenamen met vragen over archief/erfgoed terecht?
Het lijkt er sterk op dat het striperfgoed meer en meer zijn weg vindt naar de (kunst)markt. Origineel werk haalt astronomische prijzen op binnen- en buitenlandse veilingen. Stripgalerijen schieten op als paddenstoelen uit de grond. Het gevolg: heel veel materiaal verdwijnt voorgoed van de radar. Wie onderzoek wil doen, een tentoonstelling wil bouwen of zelfs een heruitgave van een oud werk overweegt, stuit op een onontkoombare stoet van obstakels. Is dat erg? En zo ja: wat kan daaraan gebeuren?
Goede vragen. Maar wel niet makkelijk te beantwoorden. Stripgids onderzoekt, i.s.m. het Letterenhuis, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, LUCA School of Arts (Brussel) en FARO welke stappen alle betrokkenen kunnen ondernemen. En daarbij is deze studiedag een goed begin. Het voorlopige programma van de studiedag en de mogelijkheid om in te schrijven vind je hier.
Aansluitend kunnen deelnemers een bezoek brengen aan de tentoonstelling ‘Holocaust en strips’ in de Dossin-kazerne.
Afbeelding: Brecht Evens naar Hergé