Rosinski stopt met Thorgal

Je bent hier:  Home » Nieuws » Rosinski stopt met Thorgal

Op 23 november verschijnt ‘Aniël’, het 36ste album van Thorgal. Bij de voorstelling van de cover kondigde de Belgisch-Poolse tekenaar Grzegorz Rosinski aan dat het ook meteen het laatste album is van zijn hand. Na 41 jaar geeft hij de fakkel door.

Rosinski was een tijdlang ziek, en dat gaf hem tijd om na te denken. Zo verklaarde hij aan Le Point Pop: “Het was een moeilijke beslissing, maar ik wil niet bezig zijn met een langdurig project waarvan ik niet zeker ben dat ik het kan afwerken. Veel van mijn vrienden stierven aan hun tekentafel, zonder hun album af te kunnen werken. Ik teken nu al meer dan veertig jaar Thorgal en ik ben al ouder dan 77 jaar, wat de uiterste leeftijdsgrens is voor het lezen van stripverhalen volgens het weekblad Kuifje.”

De avonturenstrip Thorgal, die Scandinavische mythologie verenigt met onder meer sciencefiction, werd bedacht door scenarist Jean Van Hamme en Rosinski. Ze verscheen voor het eerst in 1977 in het weekblad Kuifje. In 2007 stopte Jean Van Hamme als scenarist. Sindsdien namen verschillende mensen de scenario’s voor hun rekening, zoals Yves Sente, Xavier Dorison en Yann die het scenario voor het nieuwste album schreef.

Rosinski’s afscheid betekent niet het einde van de reeks. De nieuwe tekenaar wordt Fred Vignaux, die ook de twee laatste albums van de Thorgal-spin-off ‘Kriss van Valnor’ tekende.

Van Thorgal worden er jaarlijks vierhonderdduizend albums verkocht, in verschillende talen. In totaal gingen er al vijftien miljoen albums over de toonbank.