Stripstad Turnhout toont zijn unieke stripschatten

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripstad Turnhout toont zijn unieke stripschatten


In een unieke tentoonstelling ‘De Schitterende Schat’ op een unieke plaats (de Woning Schellekens in Turnhout) brengt Stripgids vanaf 6 oktober een selectie samen van Vlaamse stripschatten. Daar wordt niet alleen ‘de geboorte van Adhemar’ getoond, maar ook wat misschien wel de oudste Vlaamse strip is. Alle originele tekeningen en stripplaten komen uit collecties van Turnhoutse van Kempense verzamelaars. Daarmee profileert Turnhout zich nogmaals als dé Vlaamse stripstad bij uitstek. De tentoonstelling ‘De Schitterende Schat’ in de Woning Schellekens is dé geheimtip van het najaar voor alle stripliefhebbers.
In de 19de eeuw werden in Turnhout de voorlopers van de moderne strip (‘mannekensbladen’) gedrukt bij drukkerij Brepols. In de 20ste eeuw rolden miljoenen strips – van ‘Asterix’ tot ‘Michel Vaillant’ – van de persen bij drukkerij Proost, meteen ook de markleider in Europa in het drukken van strips. De grafische industrie heeft een hele transformatie ondergaan waardoor de productie teloor ging, maar Turnhout is zijn hart voor strips niet verloren.
Het tijdschrift ‘Stripgids’ (sinds 1974) en de Bronzen Adhemar (de belangrijkste Vlaamse stripprijs sinds 1977) klinken als een klok in de Vlaamse en internationale stripwereld.
Door de jaren heen heeft zich in Turnhout en de regio een echt stripbiotoop ontwikkeld. Heel wat stripliefhebbers hebben ook prachtige verzamelingen aangelegd.
De tentoonstelling ‘De Schitterende Schat’, die van 6 oktober tot 25 november elk weekend te zien zal zijn in de prachtige Woning Schellekens in Turnhout, toont de pronkstukken uit al die verzamelingen.
Blikvanger: de oudste Vlaamse strip?
De grote blikvanger is ongetwijfeld ‘Mary Stuart’, een ‘mannekensblad’ van 32 pagina’s dat her verhaal van Mary Stuart vertelt. Een Turnhoutse verzamelaar kocht de originele platen van wat misschien wel de oudste strip van Vlaanderen (1909) is.
En wie anders dan Adhemar, de zoon van Nero, kan de eregast zijn op deze tentoonstelling. Een anonieme verzamelaar toont voor het eerst de originele platen van de geboorte van Adhemar. Samen met de allereerste plaat (uit een serie van drie) die in het Marc Sleen Museum bewaard wordt, is dit een absoluut unicum.
Maar er is nog meer: het eerste prentje van Jommeke en de covers van De Leeuw van Vlaanderen en De Kerels van Vlaanderen van Bob de Moor en  nog veel meer.
Nacht van het Kempens erfgoed
Op 19 oktober, van 19 tot 23 uur neemt Stripgids met ‘De Schitterende Schat’ deel aan De Nacht van het Kempens Erfgoed.
Gie Campo tekent er cartoons, Lukas Dedoncker maakt karikaturen, KIM, oud-winnaar van den Bronzen Adhemar, signeert zijn boeken en Pieter Van Hooydonck, bekend van Rijker dan je denkt op VTM, schat de waarde van stripalbums en -tekeningen.
Onderzoek
‘De Schitterende Schat’ is een opvallend onderdeel van het ambitieuze onderzoek naar het Vlaamse striperfgoed dat onderzoekster Evelien Verschueren momenteel voert in opdracht van Strip Turnhout en de Vlaamse gemeenschap. Bedoeling is om een beter zicht te krijgen op wie zich in Vlaanderen allemaal bekommert om de stripschatten. De sector is erg gefragmenteerd en als Vlaanderen zich écht als stripregio wil profileren is het aan zichzelf verplicht om hierrond een echt beleid te voeren. Samen met een reeks erfgfoedpartners organiseert Strip Turnhout hierover ook een colloquium.
Met dank aan de verzamelaars en onze partners: Architects in Motion, Departement Erfgoed Vlaamse Gemeenschap, Stad Turnhout, Erfgoedcel Noorderkempen en Marc Sleen Museum.
PRAKTISCH : De Schittterende Schat’, Woning Schellekens, Steenweg op Mol 66, 2300 Turnhout. Open op 6  en 7 oktober en dan elke zaterdag en zondag tot 25 november. (Van 13 tot 17 uur). Nacht van het Kempens Erfgoed op 19 oktober 2018 tussen 19 en 23 uur.
Meer info over Woning Schellekens vindt u hier