Chemo-Kasper vertelt wat kanker met tieners doet

Je bent hier:  Home » Nieuws » Chemo-Kasper vertelt wat kanker met tieners doet



Chemo-Kasper

Chemo-Kasper


Hoe voelt dat, kanker hebben? Wat doet het met je lichaam, de mensen om je heen, je hele leven? Op die vragen geeft de strip ‘Chemo-Kasper, jacht op de slechte kankercellen’ sinds kort een antwoord. De strip is een realisatie van Willem Ritstier (scenario) en Wilbert van der Steen (tekeningen), in opdracht van het Prinses Maxima Centrum uitgegeven door Ballon Media.

In ‘Chemo-Kasper’ draait alles om Daniël, een jonge puber. Hij heeft kanker en gaat in het echt én in zijn fantasie de strijd aan tegen de ziekte. Chemo Kasper is zijn ‘gamevriendje’. De kanker heeft ook een invloed op Daniëls vrienden Youp en Roos, en op zijn hele familie. Zus Myrthe heeft het erg moeilijk met haar zieke broer: ook zij krijgt een prominente plek in het verhaal. “De inspiratie voor deze strip kwam eigenlijk meteen”, vertelt scenarist Willem Ritstier. “Het moest een boek worden met een duidelijke uitleg over de behandeling, dat ook nog “leuk” was om te lezen. Het idee van een game zat eigenlijk al in mijn hoofd. Ik heb het uitgeschreven op maat van jonge lezers.”
Auteur en scenarist lieten zich voor het project ook ondersteunen door VOKK, de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker. “De verhalen en input van VOKK waren nuttig en aangrijpend’, onderstreept Ritstier. “De dingen die ik las over de ziekte, deden iets met me. Nu het resultaat er is, ben ik trots dat ik heb mee mogen werken aan dit project. Het is voor lezers en al wie met kanker bij tieners te maken krijgt, een inspirerend verhaal geworden.”
Naast Ritstiers scenrio is de strip ook de neerslag van het werk van tekenaar Wilbert van der Steen, onder andere bekend van ZON en de trilogie Ayak&Por. “Chemo Kasper bestond al eerder”, verduidelijkt van der Steen, “maar dat was een publicatie op maat van erg jonge kinderen. Ik heb het concept een nieuwe invulling gegeven met mijn tekeningen. Met de strip willen we echt pubers en tieners bereiken. Ik heb een sfeer gecreëerd en getekend op maat van hun leefwereld, hun emoties en hun twijfels.”
‘Chemo-Kasper, jacht op de slechte kankercellen’ is niet in stripwinkels te koop, maar alleen verkrijgbaar via de site van VOKK. Op die manier wordt de volledige opbrengst geïnvesteerd in het onderzoek naar kanker bij kinderen.
Meer info: www.vokk.nl en www.ballonmedia.com