FABLAB 2300 opent in het Nationaal Museum voor de Speelkaart

Je bent hier:  Home » Nieuws » FABLAB 2300 opent in het Nationaal Museum voor de Speelkaart

Maandag opende Rock Paper Pencil, het tweejarig strip- en spelproject van Stripgids, Cartamundi, Game Brewer en de stad Turnhout, FABLAB 2300 in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. FABLAB 2300 is een gespecialiseerd maakatelier voor strip- en spelmakers.

Studenten en zelfstandige strip- en spelmakers kunnen in dit state of the art grafisch laboratorium gratis gebruikmaken van een batterij gespecialiseerde toestellen om hun ideeën en ontwerpen tot leven te wekken. De investering in FABLAB 2300 bedraagt 60.000 euro, exclusief de kosten van de verbouwing van het splinternieuwe museumcafé, waarbinnen het FABLAB een plek heeft gekregen.

Onder meer deze toestellen – het neusje van de zalm op het vlak van grafiek en spelontwerp – staan ter beschikking van spel- en stripmakers en alle andere geïnteresseerden. Ervaren begeleiders maken de geïnteresseerden wegwijs in de nieuwste technologieën: een 3D-printer Ultimaker 5 met zes kleuren basismateriaal – voor het uitwerken van beeldjes, pionnen; een HP Latexprinter 315 – voor afdrukken in hoge kwaliteit op vinyl, papier, stickervel etc.; een Summa S-klasse snijplotter – voor razendsnel precisiesnijwerk; een CO2 VERA Lasercutter – voor het uitsnijden en graveren van karton, hout, plexiglas en leer en een RISO-printer – voor fantastische digitale zeefdrukken, ex librissen en affiches.

Van onderuit

Het initiatief past perfect in de DIY (Do It Yourself)-attitude van veel jonge strip- en spelmakers. Die zien zichzelf geconfronteerd met een (vaak erg) conservatieve uitgeversmarkt, wat zich vertaalt in weinig risicovolle uitgaven en albums en reeksen (voor wat de strip betreft) die ‘goed naar elkaar hebben gekeken’, om het zacht uit te drukken. Rock Paper Pencil komt dan ook tegemoet aan een duidelijke vraag van onderuit; namelijk om de ruimte te hebben om te experimenteren.

Bovendien sluit het initiatief ook aan bij de andere activiteiten van het museum. Zo worden regelmatig oude technieken op historische drukpersen gedemonstreerd. Gepassioneerde drukkers tonen verschillende druktechnieken op de historische drukpersen van het Speelkaartenmuseum. Ook de afwerking van speelkaarten (glanzen, snijden, hoeken) komt aan bod. Als toemaatje laten ze de gigantische stoommachine draaien. Indrukwekkend, zonder meer!

Rock Paper Pencil is een initiatief van de stad Turnhout en POM Antwerpen samen met de gespecialiseerde partners Strip Turnhout, Game Brewer en Cartamundi, met financiële steun van EFRO en de Provincie Antwerpen. Meer over het programma van Rock Paper Pencil vindt u op www.rockpaperpencil.be.

(c) Foto van de persvoorstelling FABLAB 2300 – Stadsfotograaf Turnhout