Stripfeest in Brussel: Wauter Mannaert wint Willy Vandersteenprijs 2019

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripfeest in Brussel: Wauter Mannaert wint Willy Vandersteenprijs 2019

De Willy Vandersteenprijs bekroont het beste Nederlandstalige album van het voorbije jaar en is een initiatief van Stripgids en auteursvereniging Sabam. De jury koos uit meer dan 200 strips unaniem ‘Yasmina en de aardappeleters’ van Wauter Mannaert (°1978), uitgegeven bij Dargaud i.s.m. Ballon Media. Mannaert krijgt 5.000 euro, geschonken door Sabam for Culture, en een opdrachttekening van de vorige winnaar, Wilbert Van der Steen. De prijs werd vrijdagavond 13 september uitgereikt op het Stripfeest.

‘Yasmina en de aardappeleters’ vertelt het verhaal van de 11-jarige Yasmina, die samen met haar papa samenwoont in een klein appartementje in de stad. Vader verdient niet veel en geld voor eten is er niet. Gelukkig is Yasmina een vindingrijke foodie. Ze plukt kruiden in het wild en krijgt elke dag verse groenten toegestopt van haar vrienden van de volkstuintjes of ze ‘leent’ het van de excentrieke bovenbuurvrouw. Met dat alles tovert ze elke avond een vijfsterrenmaaltijd op tafel. Tot de volkstuinen plaats moeten maken voor een experimenteel aardappelveld.

Een strip over patatten maken, je moet het maar doen

“Je moet het maar doen, een strip over patatten maken”, was een opmerking die aansloeg tijdens de jurering. Vooral het hoofdpersonage Yasmina werd gesmaakt door de jury. Yasmina is fris, actiebereid, hartverwarmend, dynamisch en komisch. Dat geestelijke vader Wauter Mannaert koos voor een hoofdpersonage met andere roots, zonder dat het opvalt of dat de aandacht er speciaal naar toegetrokken wordt, juicht de jury toe.

Stripauteur Wauter Mannaert tekent dit avontuur in een heel eigen stijl en ritme, die aanspreken bij een groot publiek. Tegelijkertijd schuwt hij het spelen met zijn lay-out niet. Het verhaal speelt zich af in een herkenbare wereld – wat een troef is voor deze strip -, is grafisch sterk en ook maatschappelijk relevant. Mannaert brengt met ‘Yasmina en de aardappeleters’ een verhaal in de geest van Willy Vandersteens beste vertellingen. Hij is er in geslaagd een oud format op een nieuwe manier tot het lezerspubliek te brengen. Pluim ook voor de uitgever: het boek is erg mooi uitgegeven.

Een nieuw hartverwarmend personage is geboren!

Met ‘Yasmina en de aardappeleters’ bekroont de jury een actievol verhaal met op de achtergrond een sociaal en maatschappelijk relevant thema dat een eigentijds personage introduceert in de stripwereld. Een nieuw hartverwarmend en innemend personage is geboren. Leve Yasmina! De jury hoopt dus stiekem dat ‘Yasmina’ een langlopende reeks wordt.

De jury stond ook voor de loodzware taak om uit meer dan 200 Nederlandstalige titels een laureaat te kiezen. Van kinderstrip tot en met de graphic novel en de experimentele strip, van grote uitgeverij tot de kleintjes. En niet te vergeten, de eigen beheer-uitgaves. De jury prijst dan ook het enthousiasme en de doorzettingskracht van al deze mensen om zoveel mooie Nederlandstalige stripparels in de winkelrekken te krijgen.

De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids in samenwerking met Sabam for Culture en de erven Vandersteen. De jury bestond dit jaar uit:

•    (niet-stemgerechtigd) voorzitter Helena Vandersteen
•    Merho (geestelijke vader van ‘De Kiekeboes’)
•    Geert Briers (Boek.be)
•    Robin Vinck (Stripjournaal)
•    Delphine Frantzen (stripauteur) 
•    en Caroline van der Lee (Voorzitter Stichting AAstrips)

De winnaar signeert op het Stripfeest

Wil je Wauter Mannaert persoonlijk feliciteren, een exemplaar van ‘Yasmina’ laten signeren of een ‘patatten’-workshop meemaken? Dat kan dit weekend op het Stripfeest in Brussel:

–    Zaterdag 14/09, van 11u tot 13u: workshop aardappelstempelen (Bring your Kids) 
–    Zondag 15/09, van 14u tot 15u: signeersessie

Beide sessies vinden plaats op de stand van Ballon Media, Warandepark, Hal A – stand A6


Stripgids vertegenwoordigt Vlaamse stripscène op Brussels Stripfeest

Stripgids heeft ook een stand – A05 – op het Stripfeest. Daar kunt u Stripgids#5 nog steeds kopen. Centrale gast is Charles Cambré. Op onze stand verwelkomen we ook signerende auteurs.

Zaterdag:
10u-12u: Charel Cambré
14u-18u: Jeroen Janssen

Zondag
:
11u-13u: Jeroen Janssen
13u-18u: Patrick Cornelis
14u-16u: Charel Cambré

In in het BELVUe-museum kunt u de expo ‘De zoon van Kuifje‘ met werk van Bronzen Adehmar-winnaar Jeroen Janssen bezoeken. Meer info hier.

Mis ook onze nieuwe gratis publicatie ‘Brussel in beelden’ niet. Een gids die u Brussel laat zien zoals u de stad nog nooit zag. Daarin publiceerde de winnaar van de Willy Vandersteenprijs een gesmaakte bijdrage over, u raadt het,.. groen in Brussel!