Gebladerte: Tom De Cock praat met Nix

Je bent hier:  Home » Nieuws » Gebladerte: Tom De Cock praat met Nix

Radiopresentator Tom De Cock snuistert in de boekenkast van enkele bekende schrijvers in de gloednieuwe podcast Gebladerte. Tom gaat langs bij vijf schrijvers en praat met hen over wat ze zelf lezen. Want: “zeg me wat je leest en ik zeg wie je bent.” Kruip mee in de boekenkast van Arnout Hauben, Els de Schepper, Eva Daeleman, Dalilla Hermans en striptekenaar Nix.

Met hen gaat Tom op zoek naar nieuwe parels, oude klassiekers, guilty pleasures en dat ene levensveranderende boek dat ze altijd met zich meedragen – maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf.

Het idee voor een podcast rond boeken komt van Tom zelf. Hij is gepassioneerd door boeken en leest alles wat hij tegenkomt: “De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest.”

Vijf inspirerende gesprekken over de liefde voor lezen

Gebladerte telt vijf afleveringen, die telkens rond één schrijver draaien. Els de Schepper, Dalilla Hermans, Arnout Hauben, Eva Daeleman en striptekenaar Nix ontvangen Tom te midden van hun boekencollectie. De aanwezige boeken zijn een leidraad voor een gesprek dat alle richtingen uit kan. Tom krijgt op voorhand van de gastheer/-vrouw een leesopdracht: het meest essentiële boek uit zijn of haar collectie lezen. Dat boek krijgt uitgebreid aandacht in de podcast. Het eindresultaat zijn vijf afleveringen van telkens ongeveer een halfuur. Alle afleveringen zijn te beluisteren via Spotify, iTunes en langzullenwelezen.be.

Nix

De 50-jarige Nix heet in zijn dagelijks bestaan Marnix Verduyn. In een duister verleden was hij ingenieur bij Belgacom, maar op een dag besliste hij zijn kantoor achter zich te laten en voluit voor zijn passie te gaan: schrijven en tekenen. Hij maakte furore met de comic-tweeling ‘Kinky & Cosy’, die op heerlijk brutale wijze de kleine kantjes van mens en maatschappij blootleggen. Vandaag is hij een van de meest succesvolle auteurs in Vlaanderen: zijn stripversie van het programma De buurtpolitie staat permanent in de top tien van de boekenverkoop. Hij is West-Vlaming van geboorte, maar volgde de liefde naar het Hageland.

Nix: “De OOR Pop-encyclopedie van 1988 is mijn dierbaarste boek. Je vindt alle muziek tegenwoordig op Spotify, maar geen goede, betrouwbare informatie over al die groepen. OOR schreef tenminste nog een méning meer, in een schitterende stijl. Ik leer er nog regelmatig iets uit bij. De stripreeks van De buurtpolitie is regelmatig het best verkopende boek van Vlaanderen. Strips zijn waanzinnig populair. En toch weten de meeste ouders amper wat hun kinderen lezen. Urbanus: wordt massaal gelezen, geen ouder die weet wat erin staat. Want ja, “dat is voor kinderen…”

Er is ook een meet & greet met Nix op 29 oktober, op de Boekenbeurs.
Allen daarheen!