Prominente auteurs schieten met scherp op Belgisch Stripcentrum

Je bent hier:  Home » Nieuws » Prominente auteurs schieten met scherp op Belgisch Stripcentrum

(c) sergejf

Revolutie in de Belgische stripwereld, zo schreef stripspeciaalsite Actuabd.com vorige week. Aanleiding is de benoeming van Isabelle Debekker als nieuwe directrice van het Belgisch Stripcentrum. In een open brief hekelen enkele vooraanstaande stripmakers niet alleen die beslissing, maar het volledige beleid van het centrum.

In juni nam Jean Auquier na tien jaar afscheid als directeur van het Belgisch Stripcentrum. Een veertigtal kandidaten solliciteerde vervolgens voor de vrijgekomen functie. Uiteindelijk koos de Raad van Bestuur voor de interne kandidatuur van Debekker, die er sinds 2015 dienstdoet als algemeen secretaris. Op 1 november vatte ze haar nieuwe functie aan.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij enkele van ’s lands bekendste auteurs en tekenaars, die liever een externe kandidaat hadden zien overnemen. Volgens hen vervult het centrum niet langer de kerntaken die het 30 jaar geleden toebedeeld kreeg, en is het dan ook onbegrijpelijk dat iemand die bijdroeg aan ‘het wanbeleid’ nu de leiding mag overnemen, zo schrijft La Capitale. Ook François Schuiten geeft op Bruzz.be aan dat hij hoopte op een buitenstaander. “Op dit moment ontbreekt het bij het Stripcentrum aan een echte toekomstvisie. Nochtans is dat cruciaal, vooral gelet op de onzekere toekomst van veel jonge stripmakers.”

Exclusiviteitscontract met traiteur

Ook intern zou er echter twijfel heersen over de aanstelling van Debekker. Enkele personeelsleden (die anoniem willen blijven) zouden volgens Bruzz zelfs spreken van belangenvermenging en beweren dat het museum in feite een exclusiviteitscontract afsloot met een traiteur, wiens ene dochter nu het Stripcentrum zelf uitbaat en de andere het restaurant ervan.

Bovendien zou de Raad van Bestuur aanvankelijk beloofd hebben interne kandidaturen te weren, om onderlinge concurrentie te voorkomen. Debekker zelf ontkent iedere vorm van belangenvermenging, en geeft aan een geschikte kandidate te zijn op basis van haar vijf jaar ervaring als secretaris en drie maanden als vervangend directrice.

Missie van het Centrum

De snoeiharde open brief is hier volledig te lezen (in het Frans). Opvallend is vooral dat de ondertekenaars bijzonder ‘grote namen’ zijn: onder anderen Jan Bosschaert, Philippe Capart, Cosey, Johan De Moor, Philippe Geluck, Jeroen Janssen, Nick Rodwell, Herr Seele, Yves Sente, Servais, Benoît Sokal, Yslaire, Jean Van Hamme … Met andere woorden: op dit moment lijkt het draagvlak van het Belgisch Stripcentrum af te kalven bij een essentieel deel van zijn doelgroep: de stripmakers zelf.

Tot slot – maar niet onbelangrijk – wordt de kwestie aangehaald van wat eigenlijk de taak van het Stripcentrum behoort te zijn. De ondertekenaars benadrukken dat het bij de oprichting ervan, intussen 30 jaar geleden, geenszins de bedoeling was dat het een museum zou worden. Daarom ook kreeg het (oorspronkelijk) de naam ‘Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal’, dus niet ‘met de bedoeling zich te beperken tot een permanente collectie [uit] de twintigste eeuw’, aldus de stripmakers, maar wel om te fungeren ‘als levend centrum voor hedendaagse kunst, dat met zijn tijd mee-evolueert en de tijdsgeest weet te weerspiegelen.’ Een opdracht waar het Stripcentrum dus volgens hen allesbehalve in slaagt. Al valt natuurlijk nog af te wachten welke visie de nieuwe directrice zal ontplooien.