WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

Je bent hier:  Home » Nieuws » WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez

Nog tot 19 januari kun je in de Brusselse pronkbibliotheek naar de expo ‘WREK, NOT WORK: retrospectieve Olivier Deprez’ gaan kijken. Deprez (Binche, 1966) is al jaren werkzaam in het Franse departement Gard en een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het moderne kunstenaarsboek. In de traditie van Franse Masereel combineert hij de techniek van de houtsnede met de verhalende insteek van het beeldverhaal, waar hij samen met de Belgisch-Europese groep Frémok een nieuwe richting aan heeft gegeven, bijvoorbeeld in zijn werk ‘Het Slot’ (naar Franz Kafka).

De tentoonstelling omvat ongeveer 200 werken en wordt getoond in een speciaal door de kunstenaar ontworpen scenografie. Ze is de eerste retrospectieve van deze uitzonderlijke kunstenaar. De expo geeft een overzicht van alle aspecten en periodes van het werk van Olivier Deprez : gravures, tekeningen, teksten, schilderijen, video, animatie, en natuurlijk ook strips, want dat medium blijft de fundamentele horizon van zijn multidisciplinaire experimenten. Ze toont ook de verschillende invloeden, visueel en plastisch maar ook literair en poëtisch, die Olivier Deprez blijven inspireren. Ze onderstreept ook het belang van de samenwerking met anderen. Vele werken van Deprez komen immers tot stand in dialoog met andere kunstenaars of schrijvers. Een bijzondere plaats wordt hierbij ingeruimd voor het boek en de film die hij maakte met Adolpho Avril, een outsider artist met wie Deprez reeds vele jaren samenwerkt in het kader van de gemengde workshops van ‘la S’ in Vielsalm.

De titel van de expo verwijst naar het nieuwe opus magnum van Olivier Deprez, WREK, een meertalige variatie op begrippen als “werk” en “proces”: het is een creatie in wording die eind 2020 zal verschijnen maar waarvan de Wittockiana reeds een verbluffende enscenering toont. WREK is zowel een verruiming als een verdieping van de verteltechniek in houtsneden, nu aangepast aan het digitale tijdperk en de bijhorende cultuur van remix en recyclage.

De scenografie van de tentoonstelling is opgebouwd rond de handpers die het startpunt is van het hele werk van Olivier Deprez. De ruimte die zo gecreëerd wordt zorgt voor de fusie van de verbeeldingswereld van de kunstenaar en de magie van een museum dat volledig om het boek als medium en object draait.
Curatoren: Géraldine David en Jan Baetens
Meer weten? Lees het artikel ‘Ruis, stilte, zang. Le Château d’après F. Kafka van Olivier Deprez’ door Sébastien Conard in De Witte Raaf.