Expotip: Outsider & insider art @ Sterput

Je bent hier:  Home » Nieuws » Expotip: Outsider & insider art @ Sterput

Pakito Bolino, peetvader van de vermaarde zeefdrukkerij ‘Le Dernier Cri’, bundelt in Brussel zijn krachten met Pascal Leyder, outsider-kunstenaar en resident bij atelier La Grande S. On show: Pascals hectische tekeningen, goed gespekt van referenties aan strips en albumcovers. Pakito’s indrukwekkende zeefdrukken, waarmee hij in 1993 begon in een kleine studio in Marseille.

Pascal Leyder, alias Boujiki, is een beeldend kunstenaar die in 2008 naar La “S” Grand Atelier (BE) kwam na een succesvolle proefstage. Zijn passie voor tekenen bracht hem al snel tot een grote productie van werken, waarvan de overvloed wordt gekenmerkt door zijn indrukwekkende snelheid van uitvoering en door de manier waarop hij zijn trekken nooit herwerkt of corrigeert. Zijn stijl, die vaak als punk wordt beschouwd, wordt vooral gewaardeerd door de Marseille-kunstenaar en uitgever Pakito Bolino, met wie hij regelmatig samenwerkt, zoals nu. De tekeningen van Pascal Leyder worden regelmatig gepubliceerd in illustratie- en grafische ontwerpen en in de edities Le Dernier Cri (Marseille) en Frémok (Brussel).

Le Dernier Cri is ook een collectief van buitengewone kunstenaars die evolueren naar de tegenpolen van vertelling en conventionele illustratie, door – zonder pardon – het veld van het wilde beeld te verkennen

Pakito Bolino is een zeefdrukker, colorist, stripauteur, curator, drukker en muzikant. Zijn uitgeverij, Le Dernier Cri, opgericht in 1993, stelt hem in staat alleen te doen wat hem na aan het hart ligt: hij publiceert zijn werken en die van anderen in gezeefdrukte boeken met beperkte oplage, hij maakt films waarvan de waanzin de verbeelding overtreft, organiseert residenties, tentoonstellingen en micro-publishing beurzen.

Le Dernier Cri is ook een collectief van buitengewone kunstenaars die evolueren naar de tegenpolen van vertelling en conventionele illustratie, door – zonder pardon – het veld van het wilde beeld te verkennen. Een vaak verontrustend, rauw, obsessief en instinctief universum. Le Dernier Cri, gevestigd in Marseille, op de site van Friche de la Belle de Mai, wordt wereldwijd erkend dankzij de energie en strijdlust van de oprichter. De lijst van artiesten met wie hij samenwerkt is indrukwekkend, en onder hen heeft Pakito Bolino altijd een ereplaats gegeven aan zijn favoriete speelkameraad: Boujiki!

Pakito Bolino / Pascal Leyder

Praktisch

“THIS IS EYES CLIMAX”
van 13 januari tot 20 februari 2022, do 17-20u, Vr-za-zo 14u-18u, en op afspraak. Vernissage donderdag 13 januari van 17.00 tot 20.00 uur

Workshop rond de tentoonstelling ‘Couvertures de comix’ op zaterdag 15 januari van 15.00 tot 17.00 uur
Registratie: gro.tuprets@ofni.

Sterput is een « Galerie d’art associative bruxelloise avec des expos, de la micro-édition et des ateliers créatifs. Le projet s’exprime également à travers la publication de livres d’artistes. » De catalogus  is uitgegeven in samenwerking met Knock Outsider en le Dernier Cri.