De Plastieken Plunk 2022: de shortlist! / Zine Happening VII

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Plastieken Plunk 2022: de shortlist! / Zine Happening VII

Nog minder dan een week te gaan en dan weten we wie de dertiende eigenaar wordt van een Plastieken Plunk. Ook Janssen en Janssens haalden de shortlist. We spreken dan niet over het olijke detective duo uit Kuifje, maar over Jeroen Janssen, Thomas Janssens en zes anderen die door de Pulp deLuxe-redactie gekozen werden uit de zesenvijftig inzendingen van dit jaar.

Het bonte gezelschap van acht genomineerden bestond dit jaar uit drie strips uit Nederland, waaronder een grafisch journalist uit Indië, en één strip uit Franstalig België. LUCA School of Arts Brussel zette ook zijn stempel op drie van de acht genomineerden. Alle acht hebben ze echter één gemeenschappelijk doel: op zaterdag 30 april in de Kunsthal in Gent met de Plastieken Plunk en het bijhorende prijzengeld gaan lopen. De winnaar krijgt naast het befaamde beeldje van de hand van Luc Cromheecke, een cheque van tweehonderdvijftig euro geschonken door Stripgids, een publicatie in Stripgids en Zone 5300 en een mini-expo in bibliotheek De Krook in Gent.

De winnaar krijgt naast het befaamde beeldje van de hand van Luc Cromheecke, een cheque van tweehonderdvijftig euro

Zine Happening

Ook de jeugdprijs PukkelPlunk voor stripmakers tussen veertien en achttien jaar leverde een mooi lijstje met zes genomineerden op. Sint Lukas Kunsthumaniora zorgde voor de helft van de genomineerden. Academie Kortrijk en Academie Wetteren leverden samen de andere helft. Er waren dit jaar drieëndertig inzendingen.

1. Matthias Bertrand (Academie Kortrijk)
2. Lotte Bossuyt (Academie Kortrijk)
3. Marta De Oliveira (Sint Lukas Kunsthumaniora)
4. Yuna Jaumain (Sint Lukas Kunsthumaniora)
5. Ravian Pattyn (Academie Wetteren)
6. Marie Zamora Alvarez (Sint Lukas Kunsthumaniora)

Wie het zal halen kom je op de PéPé Soirée op Zine Happening op zaterdag 30 april te weten. Je aanwezigheid daar kan je nog steeds doorgeven via deze link. Na de uitreiking verplaatst de actie zich naar café Jan van Gent waar een post coronafeestje zal plaatsvinden. De affiche werd dit jaar getekend door Josse Pommé.

Zine Happening VII

Voor het tweede jaar op rij organiseren les VoiZines en Pulp deLuxe samen het zine festival Zine Happening in Gent. Tijdens het weekend van 30 april en 1 mei staat de Kunsthal terug open voor gasten uit binnen- en buitenland en zijn er terug allerhande expo’s, workshops en talks. Op de PéPé Soirée wordt ook voor de tweede maal de Small Press BIG Award uitgereikt.

Zine Happening kwam dit jaar tot stand dankzij de steun van Literatuur Vlaanderen, Cultuur Gent, De Krook en Stripgids.

Lees er meer over in het Grensgebied artikel op Pulp deLuxe.