Brecht Evens wint Bronzen Adhemar 2024

Je bent hier:  Home » Nieuws » Brecht Evens wint Bronzen Adhemar 2024

De laureaat van de 25ste Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding voor stripmakers in Vlaanderen, is bekend. Stripkunstenaar en illustrator Brecht Evens mag zijn naam bijpennen op de erelijst van illustere Vlaamse striptekenaars van de laatste 50 jaar. De Bronzen Adhemar wordt tweejaarlijks uitgereikt. Aan de prijs is een cheque van 10.000 euro verbonden.

Op vrijdag 6 september zal Brecht Evens het felbegeerde bronzen beeldje in ontvangst nemen in de Warande in Turnhout, uit handen van de vorige winnaar, Judith Vanistendael. Meteen het startschot van een overzichtstentoonstelling van Evens’ werk.

Foto © Edouard Ducos

“Ik ben verrast en ben hier oprecht heel blij mee. “ – Brecht Evens

Brecht Evens (°Hasselt, 1986) is de 25ste winnaar van de Bronzen Adhemar: een jubileum binnen een jubileum, want in 2024 viert ook literaire organisatie en initiatiefnemer Stripgids haar 50ste verjaardag. De Bronzen Adhemar, die al sinds 1977 tweejaarlijks wordt uitgereikt door Stripgids, is de belangrijkste bekroning voor een Vlaamse stripauteur. De prijs was tussen 2003 en 2015 de officiële Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip (Ultima), maar wordt sinds 2018 autonoom uitgereikt in Turnhout, bakermat van Stripgids.

De jury van de Bronzen Adhemar bestond dit jaar uit Judith Vanistendael (laureaat Bronzen Adhemar 2022), Kim Sanders (uitgever Standaard Uitgeverij), Aimée de Jongh (stripauteur), Jean Paul Van Bendegem (wiskundige en filosoof), Ann Jossart (Uitgeverij Oogachtend), Kurt Snoekx (eindredacteur BRUZZ magazine en freelance schrijver/redacteur) en Rik Sturtewagen (Muntpunt & Vroom vzw).

In het juryverslag lezen we:

“Met Brecht Evens bekroont de jury van de Bronzen Adhemar een stripauteur die de nieuwe Vlaamse strip artistiek op de  kaart heeft gezet en internationaal deed doorbreken.

 Brecht Evens heeft de fundamenten van de Vlaamse strip verlegd en hertekend. Zijn graphic novels beïnvloedden een hele generatie nieuwe makers en doen dat nog steeds. Zijn werk blijft jonge mensen inspireren. De strips van Brecht Evens spreken bovendien een divers publiek aan dat niet meteen uit eigen beweging naar strips zou grijpen. Een publiek van vele leeftijden en smaken. Evens slaagt erin een brug te maken tussen de strip, de beeldende kunsten en de bredere cultuursector”.

“Brecht Evens [krijgt] de Bronzen Adhemar […] voor zijn indrukwekkende, unieke en geniale oeuvre, voor zijn kapitale invloed op een nieuwe generatie van stripmakers en voor de internationale uitstraling die hij op de Vlaamse strip heeft doen neerdalen.”

(uit het juryverslag)

Met lef, zonder compromis

Het werk van Brecht Evens ontlokt de – nochtans van nature nuchtere – jury woorden als ‘virtuoos’ en ‘geniaal’. Bij elk nieuw boek weet Evens de hoge verwachtingen in te lossen. Hij verrast keer op keer en zijn boeken blijven aan gelaagdheid winnen. Met zijn werk verlegt de Hasselaar voortdurend grenzen. Evens blijft uitdagingen zoeken en oplossingen vinden. Hij toont lef, is compromisloos en volstrekt uniek.

Indrukwekkend oeuvre

Het oeuvre van de Vlaamse stripkunstenaar, die in Parijs woont, is ronduit impressionant te noemen. Het werd vertaald in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Deens, Noors, Italiaans, Russisch, Koreaans, Pools, Portugees, Sloveens en Oekraïens. Daarbovenop is hij al meerdere malen internationaal gelauwerd.

In 2007 verscheen ‘Nachtdieren’ waarmee Evens genomineerd werd voor de prestigieuze Eisner Awards. Zijn grote doorbraak kwam er twee jaar later met ‘Ergens waar je niet wil zijn’. Dit boek leverde hem nogmaals een nominatie op voor een Eisner Award. In eigen land kreeg hij in 2009 de Willy Vandersteenprijs, de prijs voor het beste album.

 Andere meesterwerken zoals ‘De liefhebbers’, ‘Panter’ en ‘Het Amusement’ volgden. Ook de internationale nominaties en prijzen bleven zich opstapelen. Dit jaar verscheen het eerste deel van ‘De Bondgenoten’, waarin de stripauteur opnieuw met nadruk de vinger aan de maatschappelijke pols houdt.

En dan: de Bronzen Adhemar

 De jury beslist om Brecht Evens de Bronzen Adhemar toe te kennen voor zijn indrukwekkende, unieke en geniale oeuvre, voor zijn kapitale invloed op een nieuwe generatie van stripmakers en voor de internationale uitstraling die hij ook op de Vlaamse strip heeft doen neerdalen.

Expo Turnhout en Brussel

Op vrijdag 6 september opent in cultuurhuis de Warande in Turnhout een overzichtstentoonstelling van het werk van Brecht Evens. De expo is te bezoeken tussen 7 september en 11 november. Ze is meteen ook een van de blikvangers van het Rock Paper Pencil Festival dat op 11 november 2024 plaatsvindt in de Warande. Dat festival is een organisatie van de stad Turnhout, de provincie Antwerpen en Stripgids. Rock Paper Pencil wil innovatie in de grafische sector stimuleren en een platform bieden voor nieuw talent.

Net zoals de tentoonstelling van de vorige laureaat, Judith Vanistendael, verhuist de tentoonstelling van Brecht Evens in 2025 naar het Belgisch Stripcentrum in Brussel.