Twee keer Boerke!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Twee keer Boerke!

Liefhebbers van Boerke kunnen deze zomer twee keer hun hartje ophalen: een keer in Knokke-Heist,  de bakermat van de cartoon. Daar kun je de thematentoonstelling ‘Choose life’ van de geestelijke vader van Boerke Pieter De Poortere bewonderen. En in de Krook in Gent is er de expo Boerke Natuurlijk is gebaseerd op het gelijknamige album.

 

Laat ons beginnen met die tweede expo. Zoals velen onder ons kan hij maar moeilijk breken met gewoontes die eigenlijk niet goed zijn voor hem. Die kortzichtigheid is triest, maar bezorgt de Boerke-fan wel veel plezier!

De expo Boerke Natuurlijk is gebaseerd op het gelijknamige album van Pieter De Poortere. Zijn tekstloze strip Boerke groeide uit tot een internationaal succesverhaal. Na de strips volgde de animatieserie, die onder meer te zien is op Canvas, VRT MAX en Adult Swim France. Die korte tekenfilms van telkens twee minuten volgen de grappige heldendaden van de zielige maar sympathieke antiheld, die onze eigen tekortkomingen en zwakheden deelt. Boerke combineert zwarte humor met historische en culturele verwijzingen.

Alle info over deze info vind je op de website van De Krook.

Boerke is de sympathieke antiheld, die onze eigen tekortkomingen en zwakheden deelt

Knokke-Heist is zoals gezegd deze zomer opnieuw het epicentrum  van de cartoon. Met 3 tentoonstellingen neemt het Cartoonfestival de kustgemeente weer helemaal in en toont voor de 63ste keer het beste werk van Belgische én internationale cartoonisten. Het Cartoonfestival strijkt dit jaar neer op verschillende locaties in Heist met als hoofdlocatie Ravelingen en vindt plaats van 6 juli tot en met 1 september 2024. De toegang is gratis.

  • Thematentoonstelling ‘Choose life’ met gastcurator Pieter De Poortere (Boerke) – Ravelingen (Koudekerkelaan 33)
  • Press Cartoon Belgium: de 100 beste cartoons uit de Belgische pers – Koudekerkepark
  • Gouden Hoed: de winnaars van de oudste en grootste cartoonwedstrijd ter wereld – Museum HEY (Pannenstraat 138)

Naast deze expo’s – voor jong en oud trouwens – kan je in Knokke-Heist terecht voor signeersessies, tekenbattles en andere randanimatie. Meer dan ooit trekt het festival de internationale kaart: naast de internationale wedstrijd werd ook de crème de la crème van de getekende grap uitgenodigd om te tekenen voor het festival.

Choose life

Curator Christophe Floré creëerde dit jaar opnieuw een wondere wereld vol cartoons, ditmaal met Pieter De Poortere als gastcurator en zijn creatie Boerke als inspiratiebron. Het echte leven overstijgt vaak de fictie. In de thematentoonstelling ‘Choose life’ draait het om de essentiële vraag: hoe vormen we ons leven? Is het louter lot, of spelen onze keuzes een cruciale rol? Dit intrigerende thema zal de rode draad vormen van de tentoonstelling, waarbij cartoonisten zich laten inspireren door de vele aspecten van het menselijke bestaan en door de Franse filosoof Albert Camus. De expo onderzoekt de mix van onrust en humor in een wereld die steeds absurder lijkt te worden.

Cartoonfestival Knokke-Heist gaat deze zomer een boeiende, creatieve samenwerking aan met Opera Ballet Vlaanderen die op hun beurt met het jaarthema ‘Hop Hop’ oproepen om niet bij de pakken te blijven zitten en te streven naar een wereld die ook anders kan zijn. Lees hier de brochure.

LINE UP: Niet Nu Laura, Planet Prudence, Ilah, Floor Denil, Iris Van Robays, Steve Michiels, Pieter De Poortere, MAT, Lectrr, Kim Duchateau, Bart Schoofs, Peter Willems, Brecht Evens, Snelse (UK), Lewis Trondheim (FR), Anouk Ricard (FR), Tom Gauld (UK), War and Peas (UK) en Maaike Hartjes (NL).

Alle info vind je op de website.

Boerke (c) Pieter De Poortere