Stripgids Magazine #15 op komst!

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids Magazine #15 op komst!

Eindelijk is de zomer begonnen! En dat betekent: het volgende nummer van Stripgids Magazine is er. Klaar om u – zijn naam getrouw – de komende maanden van verdiepende lectuur over strips te voorzien. Lees- en leerplezier gegarandeerd, want strips zijn zoveel meer dan wat kniesoren er doorgaans van maken. Onder de oppervlakte schuilt een wondere wereld van schoonheid, kennis en emotie. Een Aards Paradijs dus? Dat valt nog te bezien.

 

2024 is een feestjaar, want Stripgids is 50 jaar jong en dat vieren we. In dit zomernummer blikken we dan ook terug op een stuk grotendeels onbekende Vlaamse stripgeschiedenis. Daarnaast richten we de blik ook naar het buitenland, en gaan we op zoek naar het geheim van de Franse strip. Waarom is die zo geliefd én succesvol bij onze zuiderburen? En we zetten ook de jonggepensioneerde Jan Bosschaert in de bloemetjes. 

Lees- en leerplezier gegarandeerd, want strips zijn zoveel meer dan wat kniesoren er doorgaans van maken. Onder de oppervlakte schuilt een wondere wereld van schoonheid, kennis en emotie

Stripgids Magazine #15 presenteert:

 • De Willy Vandersteenprijs-winnaar Veerle Hildebrandt zorgt voor een Bijbelse cover.
 • Karolina Szejda tekende het editoriaal, met een (onder meer) een tongstrelend Pools recept.
 • Wie in Frankrijk een boekenwinkel binnenstapt, merkt het meteen: strips doen het er goed. Jaarlijks verschijnen er duizenden nieuwe titels en onder impuls van ingrepen van de overheid die jongeren warm wil maken voor cultuur, verdubbelde de verkoop van bandes dessinées in nasleep van de pandemie. Hoe komt dat? En kan dat in België en Nederland ook werken? Een analyse.
 • In de tweede helft van april vond, gespreid over twee weekends, het stripfestival BDFIL in Lausanne plaats. Gastland België trok met een elfkoppige sterrencast naar de Zwitserse stad voor een fonduefeestje, tekenduels, een Soirée belge, rondetafelgesprekken en, helaas, een herbevestiging van onze eeuwige underdogpositie. Een verslag van onze reporter ter plaatse.
 • Een van de bekendste striptekenaars ter wereld is Robert Crumb, inmiddels bijna 81 jaar, en gevestigd in Frankrijk. Vandaag ligt zijn werk steeds meer onder vuur. Een interview.
 • Griekse strips, bestaan die? Natuurlijk! Ze zijn misschien niet zo bekend omdat het Grieks – ondanks zijn lange geschiedenis – de moedertaal is van slechts twaalf à dertien miljoen mensen. Bovendien staken strips in Griekenland pas amper een halve eeuw geleden hun neus aan het venster. Desondanks heeft er zich de laatste jaren een zeer dynamische scene ontwikkeld, met veel jonge makers, belangrijke festivals en een fanatiek, groeiend lezerspubliek. Een stand van zaken, met een representatieve portfolio. Γεια σας!
 • Ondanks een overdaad aan studies over Hergé en Kuifje is nog niet alles verteld. Soms kijken kenners niet verder dan hun neus lang is, nog vaker lezen ze hun eigen Bijbels er niet op na. Tijd om ons steentje bij te dragen aan de Toren van Babel, met een blik op Hergé’s strips uit de periode 1926-1932.
 • In de rubriek Pars pro toto  analyseren we dit keer een delicate scène. Eind jaren 1990 nam de Franse stripauteur Emmanuel Guibert lange gesprekken op met de naar Frankrijk uitgeweken Amerikaanse WO2-veteraan Alan Ingram Cope (1925-1999). Op basis van die getuigenissen maakte Guibert beeldverhalen, eerst over Cope’s oorlogsperiode en daarna over zijn jeugd.
 • Welke strips raadt Hans Op de Beeck aan? Hij was het nerdy striptekenaartje van de klas, sloeg de Jommeke-fase al snel over en laafde zich aan de duistere sfeer in graphic novels. Tegenwoordig exposeert deze wereldberoemde beeldend kunstenaar naast Bernini en Caravaggio, zonder te vergeten hoe het ooit begon. “De graphic novel was de vonk die mijn kunstenaarschap aanstak. Het is de kern van mijn uitgesproken figuratieve kunst.”
 • Mara Joustra is oud-stripuitgever en hoofd van de opleidingen illustratie, animatie en strip aan de ArtEZ kunstuniversiteit in Zwolle. Ze zetelde (en zetelt) ook in talrijke advies- en beoordelingscommissies in Vlaanderen en Nederland. Ze gidst de lezer naar tien interessante wetenswaardigheden en voorkeuren.
 • Dan Watters  behoort tot de jongste generatie Britse scenaristen die het maakt op de Amerikaanse comicmarkt. Een interview.
 • Vlaanderen is niet alleen rijk aan stripmakers, ook heel wat illustratoren zitten de hele dag over hun tekentafel gebogen. In de reeks Ter Illustratie brengen we een bezoekje aan de Gentse Martha Verschaffel.
 • Christina De Witte verwierf internationale bekendheid met haar comics over haar alter ego Chrostin. Hoe ziet haar atelier eruit?
 • Uit de nieuwe publicatie Het onvoorstelbare verbeeld serveren we de lezer het beklemmende De gaswagen van Guido van Driel. Of: hoe verschroeiend heet ambtelijke taal kan zijn.
 • Eind vorige eeuw bloeide de kleine centrumstad Turnhout open tot dé stripstad van Vlaanderen. Dat gebeurde niet zomaar. Deze editie brengt het eerste deel van het verhaal over het ontstaan, de groei, de inspiratie, de successen, het vrijwilligerswerk, de professionalisering en de vriendschap van Strip Turnhout.
 • Het Centrum Jan Smet bevat de grootste collectie naslagwerken over strips in Vlaanderen. Het is gehuisvest in de bibliotheek van Turnhout en werd genoemd naar de oprichter van dit blad, die een grote bijdrage leverde aan de omvangrijke collectie. In elk nummer van Stripgids Magazine plukken we een bijzonder boek of tijdschrift uit het Centrum Jan Smet. Openen doen we met een speciaal nummer van het legendarische stripweekblad Robbedoes. Over Expo 58!
 • Fotostrips hebben vandaag een wat twijfelachtige reputatie. Hoe kwam het ooit zover, voor dit ooit zo populaire medium? Rubriek Techniek zoekt het uit.
 • Van de Libanese cartoonist Mazen Kerbaj brengen we een aantal werken over de oorlog in Gaza.
 • Sinds mensenheugenis bedenkt de mens duistere verhalen die zijn diepste angsten wakker schudden. Het horrorgenre vindt telkens weer nieuwe vormen van opwinding en afschuw, waardoor het blijft resoneren. Maar laat al dat zenuwslopende goors zich gemakkelijk verstrippen?
 • En tot slot: kan een tekenaar op pensioen gaan? Officieel natuurlijk wel. Zoals Jan Bosschaert. Maar een tekenaar kan zich toch niet bedwingen. Geef hem een potlood en hij tekent toch. Zoals Jan Bosschaert dus. “Ik ben de man van de spurt. Niet van de marathon.” Het auteurskatern is dit keer aan hem gewijd.

Met nieuw werk van Jan Bosschaert, Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Veerle Hildebrandt, Karolina Szejda, Guido van Driel en Wide Verknocke. 

Over Stripgids Magazine #15:

  • In de winkel vanaf donderdag 27 juni
  • 136 pagina’s binnenwerk, 4 covers
  • Garengebonden
  • Groot formaat: 33cm h x 22cm b
  • Luxe-papier
  • Verkrijgbaar in alle stripwinkels, de betere boekhandel, Fnac, Standaard Boekhandel, en via stripgids.org.
  • Prijs los nummer: 29,99 euro.
  • Nummer 16 verschijnt midden november 2024.