Stripgids 50: de festiviteiten

Je bent hier:  Home » Nieuws » Stripgids 50: de festiviteiten

Dubbel feest voor Stripgids in 2024 want we bestaan 50 jaar én we reiken de 25ste Bronzen Adhemar uit! Met twee tentoonstellingen, een stripmuur, een interviewmatinee en een avondvoorstelling in de Warande maken we duidelijk dat we klaar staan voor de volgende vijftig jaar gedeelde liefde voor de strip!

Al vijftig jaar lang zet Stripgids het beeldverhaal in de schijnwerpers. Zodat strips gemaakt, gelezen én geapprecieerd (blijven) worden, dankzij onder andere het zeer gewaardeerde tijdschrift, de legendarische Stripgidsdagen én de Bronzen Adhemar, de belangrijkste Vlaamse prijs die een stripauteur kan winnen. Zelf trappen we ons feestweekend af op vrijdag 6 september met een gala-avond en de uitreiking van de Bronzen Adhemar, voor genodigden. Ook tien nieuwsbrief-abonnees krijgen de kans om mee te vieren: we geven 10 x 2 exclusieve plekken weg! Op zaterdag 7 september is iedereen welkom om mee te vieren op het publieke event.

Strips die u doen wegdromen, u informeren over de wereld, u doen lachen, fronsen, u in een ander tijdperk allerlei avonturen doen beleven… U zegt het maar.

Op vrijdagavond wordt de Bronzen Adhemar voor de 25ste keer uitgereikt. We vieren bovendien een dubbel jubileum, want ook Stripgids bestaat 50 jaar. De deuren van de Kuub (deel van de Warande in Turnhout) gaan open om 19.30u en we beginnen om 20u aan een overzicht van een halve eeuw Stripgids, een fantastische Bronzen Adhemar-winnaar en muzikale intermezzo’s uit onverwachte hoek.

Nadien worden ook twee expo’s geopend met een receptie: de overzichtstentoonstelling Droomjob (van Brecht Evens) in samenwerking met het Brussels Stripcentrum en de retrospectieve Galerie der Bronzen Adhemars

Zaterdag 7 september 2024: iedereen viert mee!

DOORLOPEND: 2 BRONZEN EXPO’S

Vanaf zaterdagochtend 7 september 2024 zullen de beide expo’s, Droomjob (Brecht Evens) en de Galerie der Bronzen Adhemars (retrospectieve) gratis te bezoeken zijn in de Warande. En dat tot en met maandag 11 november 2024. Bewonder de originele platen van Brecht Evens in het echt of duik in meer dan 50 jaar Vlaamse stripgeschiedenis aan de hand van de vijfentwintig Bronzen Adhemar-winnaars. Twee absolute aanraders.

11u – BRONZEN STRIPGIDS SALON (Bibliotheek)

Een speciale editie van het Stripgids Salon ter ere van onze verjaardag. Een Salon dat anders zal zijn dan alle andere. Een Salon dat de geschiedenis ingaat als het Salon met de meeste Bronzen Adhemar-laureaten op het podium. Een Salon waarin onze twee Stripgids Salons-gastvrouwen samen de interviews zullen afnemen. Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Charel Cambré, Jan Bosschaert en Ferry Van Vosselen komen op de zetel zitten.

De inkom is zoals steeds gratis en het Salon zal voor de gelegenheid doorgaan in de Bibliotheek van Turnhout. Even inschrijven en je bent van harte welkom.

14u – DE BRONZEN STRIPMUUR (Hertenstraat)

De grootste stripmuur van Vlaanderen is bijna af! De schets zie je hangen in de Warande bij de Galerie der Bronzen Adhemars, maar wie de muur in kleur en op volledige 250 vierkante meter wil bewonderen kan de inhuldiging meemaken op zaterdagnamiddag. Dan vindt een persmoment plaats in aanwezigheid van Jan Bosschaert, zelf Bronzen Adhemar-winnaar en ontwerper van de muur. Wie de muur wil bewonderen kan dat doen vanuit de trein of op vijf minuten fietsen vanaf het station van stripstad Turnhout, aan de ELIA-site in de Hertenstraat. 

20.15u – ALS VUURWERK (Kuub)

Ook de Warande viert 50 jaar Stripgids met Als vuurwerk, het live geïllustreerde muzikaal verhaal geïnspireerd op de gelijknamige beeldnovelle van bekroond auteur Koen Peeters en illustrator Charlotte Peys. De livemuziek is van Gerrit Valckenaers die je kan kennen als muzikant en als radiomaker bij Klara. 

Van 13 augustus tot 15 september kan je in de bib van Turnhout gratis naar een expo met illustraties die Charlotte Peys maakte voor Als vuurwerk.

Meer info over en tickets voor Als vuurwerk vind je via deze link

Stripgids Salon (c) Bart Van der Moeren

Stripgids Salons dit najaar!
 

Na ons feestweekend zijn er nog twee Stripgids Salons in het najaar: 

Op woensdag 18 september 2024 vindt het Salon plaats om 19.30u in Bibliotheek de Krook in Gent – met machtig mooie gasten als Miel Vandepitte, Hanco Kolk en de zussen Frauke en Elke Leenhouwers. Het Salon is gratis, inschrijven is wel verplicht. Dat doe je hier.

En op maandag 11 november 2024 maken we er een extra feestelijke feestdag van in de Warande in Turnhout tijdens het Rock Paper Pencil Festival. Ook daar heel eminente gasten die we mogen ontvangen, om 14u in de Tuinzaal: Erik de Graaf, Aimée de Jongh, Christina De Witte (Chrostin) én Benjamin Leroy. Het Rock Paper Pencil Festival en het Stripgids Salon zijn gratis, inschrijven is niet nodig. 

We maken er een mooi najaar van, want wat is er nu fijner dan luisteren naar boeiende stripmakers?

Stripgids Salon (c) Bart Van der Moeren