De Belgische stripgeschiedenis straalt in jarig Stripmuseum

Je bent hier:  Home » Nieuws » De Belgische stripgeschiedenis straalt in jarig Stripmuseum

Tromgeroffel, trompetgeschal en hoera’s weerklinken door alle hoeken van het art nouveau-gebouw waarin het Stripmuseum gevestigd is. Na maanden zweten en zwoegen, na wel 10 jaar van reflectie en voorbereiding, is het eindelijk zover: de gloednieuwe permanente tentoonstelling Een eeuw van Belgische Strips geeft de Belgische stripgeschiedenis opnieuw de centrale plaats die ze verdient in één van Brussels meest geliefde musea. 

 

Je ontdekt een eeuw stripgeschiedenis zoals die nog nooit eerder werd vertoond. Verteld als één verhaal, rijkelijk geïllustreerd met stripverhalen maar ook met afgeleide objecten, zorgvuldig gepresenteerd in een luxueuze setting vol zwart, wit en goud. Waarom is deze tentoonstelling essentieel voor het Stripmuseum? Ze eert en viert de uitzonderlijke Belgische stripcultuur.

Waarom is deze tentoonstelling essentieel voor het Stripmuseum? Ze eert en viert de uitzonderlijke Belgische stripcultuur

In de woorden van de curator:  “Midden 20ste eeuw: België groeit uit tot het kloppend hart van de Europese stripcultuur, met dank aan een reeks originele artiesten en buitengewoon dynamische uitgevers. Langs alle kanten proberen kranten, uitgeverijen en tijdschriften de harten van hun lezers te veroveren, en ze laten hun personages al snel uit hun stripvakjes breken. Merchandising, reclame, tekenfilms, cinema, radio, televisie, computerspellen… zorgen ervoor dat onze helden, “made in Belgium”, zich in het collectieve geheugen kunnen nestelen, generaties overbruggen en zelfs tot in Hollywood doordringen.”

Sinds afgelopen weekend kunnen bezoekers alle geheimen van dit bijzondere stripepos ontdekken in een immersieve en poëtische tentoonstelling voor jong en oud. Het Stripmuseum is met meer dan 250.000 bezoekers per jaar één van de meest bezochte musea van onze hoofdstad. Het werd 35 jaar geleden, in 1989, geopend door koning Boudewijn en koningin Fabiola.

Bekijk het filmpje hieronder, en krijg een mooi beeld van de nieuwe realisatie van het Stripmuseum. Of beter, breng een bezoekje! Zandstraat 20, 1000 Brussel – op wandelafstand van het Centraal Station en de Grote Markt.