Nog tot 15 december 2024 is de striptentoonstelling Het onvoorstelbare verbeeld te zien in Kazerne Dossin in Mechelen. Drie van de deelnemende kunstenaars gaan in gesprek over de totstandkoming van hun verhaal en de vraag wat visual storytelling kan bijdragen aan het levend houden van de herinnering aan de Holocaust.
Aan de tentoonstelling en de bijhorende graphic novel werkten tien stripmakers uit onder meer Nederland, Duitsland en België mee. Vanuit hun persoonlijke perspectief maakten ze een verhaal in de context van drie voormalige nazi-kampen in hun eigen (buur)land: Neuengamme in Duitsland, de Dossinkazerne in België en Kamp Westerbork in Nederland. Het onvoorstelbare verbeeld wordt in alle drie de voormalige kampen tentoongesteld en omvat naast de stripverhalen ook historische voorwerpen, bijzondere (audiovisuele) fragmenten van zowel experts als ooggetuigen, informatie over het maakproces en de motivatie van de tekenaars.
Vanuit hun verschillende perspectieven belichten ze hoe het medium stripverhaal zich kan verhouden tot pijnlijke geschiedenissen
Op zaterdag 7 december gaat Obi Mundorff in Kazerne Dossin in gesprek met historicus en stripkenner Kees Ribbens en drie van de deelnemende stripauteurs: Wide Vercnocke uit België, Melanie Kranenburg uit Nederland en Tobi Dahmen uit Duitsland. Vanuit hun verschillende perspectieven belichten ze hoe het medium stripverhaal zich kan verhouden tot pijnlijke geschiedenissen.
We raden je van harte aan de tentoonstelling voor of na het gesprek (gratis) te bezoeken. Kazerne Dossin is op zaterdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur.
Het gesprek zelf vindt plaats tussen 14u en 15u30.
Dit programma is een samenwerking tussen deBuren, Kazerne Dossin en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.
Abonnees van Stripgids Magazine krijgen gratis toegang tot het museum. Op 15 december kan je ook naar de voorstelling van het eerste deel van de graphic novel Sous terre pour survivre van David Peeters.