Je bent hier: Home » Onze boeken » GoT: ‘Iamboree’

GoT: ‘Iamboree’

Iamboree’ is een veelgeprezen strip die Gommaar Timmermans van 1972 tot 1982 onder het pseudoniem GoT in het weekblad Knack publiceerde. De strip behandelde filosofische kwesties, driehoeksmeetkunde, en het paard van Troje, en werd geteisterd door neushoorns en veelvuldig neerstortende meteorieten. De gags, die tot het Vlaamse striperfgoed worden gerekend, verschenen nooit in boekvorm. Dertig jaar later stelde GoT in eigen persoon een bloemlezing samen met de 70 allerbeste pagina’s uit de reeks.

De Vlaamse striplegende Gommaar Timmermans (°1930) debuteerde in de weekbladen Kuifje en Ons Volkske, en werd vanaf de jaren ’60 bekend van de strips die hij eerst voor de krant De Standaard (onder meer ‘Fideel de fluwelen ridder’) en later ook voor het weekblad Knack maakte. Daarnaast was hij ook verantwoordelijk voor de tekenfilmserie ‘Jonas en de Wonderwinkel’, en maakte hij jarenlang kinderboeken die in de eerste plaats voor de Duitse markt waren bestemd.

“Deze sobere nieuwe uitgave met de beste afleveringen van de serie – geselecteerd door de 81-jarige goT zelf – heeft echter een veel groter bereik dan je zou vermoeden. Niet alleen hopeloze nostalgici die de eigenzinnige strip drie decennia lang in hun hart zijn blijven dragen, genieten van de liefdadige erebundel die Strip Turnhout bij wijze van deskundig patrimoniumbeheer in de winkels heeft geplant. Iamboree vormt in al zijn bij elkaar geïmproviseerde chaos een uniek universum dat nauwelijks andere strips in herinnering brengt. De tekeningen vertonen een zekere zwierigheid, maar dienen vooral als een praktisch handschrift voor boeiende nonsens over goTs uiteenlopende interessesferen.”

(Gert Meesters, Focus Knack, 11/1/2012)

Auteur: GoT
Titel: Iamboree
Uitgeverij: Strip Turnhout (2011)
Aantal pagina's: 72
Prijs: 12,50

Bestel hier jouw exemplaar!

Bestel een boek
*