Je bent hier: Home » Onze boeken » Co-producties

Co-producties

Strip Turnhout werkt regelmatig mee aan publicaties van derden. Die publicaties vindt u hieronder. Deze publicaties werden niet door Strip Turnhout vzw op de markt gebracht, maar de organisatie verleende er wel haar medewerking aan.

2010 – Knack-special Willy Vandersteen

Op 7 oktober 2010 verscheen een extra editie van het weekblad Knack over Willy Vandersteen, naar aanleiding van de 65ste verjaardag van ‘Suske en Wiske’. De Knack-special bevat teksten en interviews van ondermeer Toon Horsten, hoofdredacteur van Stripgids. De Vandersteen-special bevat o.a. interviews met de dochters van Vandersteen, Strip Turnhout-stichter Jan Smet, journalistiek veteraan Gaston Durnez,  Wies Andersen en ‘De Kiekeboes’-tekenaar Merho. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de werking van Studio Vandersteen en brengen een aantal vakgenoten – Erik Meynen, Dirk Stallaert, die ook de cover tekende, Nix, Johan De Moor, Kim en Steve – hulde aan Vandersteen.

2009 – Stripspecial De Standaard der Letteren

Naar aanleiding van het stripfestival van Angoulême, waar Vlaanderen in januari 2009 gastland was, verscheen op vrijdag 23 januari een speciale stripeditie van 16 pagina’s van De Standaard der Letteren, de boekenbijlage van de krant De Standaard. De bijlage werd samengesteld in co-productie met de redactie van Stripgids. U vindt er onder meer dubbelinterviews met Randall C. en Brecht Evens, Griffo en Marvano en Serge Baeken en Gerolf Van de Perre. De cover is van Reinhart Croon, u leert waar en wanneer u strips kan leren tekenen, welke strips u zeker moet gelezen hebben, en krijgt ook een fragment uit het tweede deel van ‘De maagd en de neger’ van Judith Vanistendael voorgeschoteld.an de hand van Toon Horsten, hoofdredacteur van Stripgids.

2009 – Kunsttijdschrift Vlaanderen

Eind januari 2009 was Vlaanderen gastland op het Franse stripfestival van Angoulême. Kunsttijdschrift Vlaanderen greep die gelegenheid aan om een state of the arts te maken van het beeldverhaal in Vlaanderen. Een overzicht van de kinderen, kleinkinderen en bastaardkinderen van ‘Suske en Wiske’, ‘Jommeke’, ‘Piet Pienter en Bert Bibber’ en ‘Nero’. Van striproman tot kinderstrip, van underground tot mainstream. Een rijk geïllustreerde who’s who en what’s what van de strip in Vlaanderen anno 2009, samengesteld door Toon Horsten, hoofdredacteur van Stripgids.

2009 – Knack Extra over Hergé

Op 10 september 2009 verschijnt een extra editie van het weekblad Knack over Hergé, naar aanleiding van een tentoonstelling in het Hergé-museum in Louvain-la-Neuve. De samenstelling gebeurde in co-productie met de redactie van Stripgids. Het bevat ondermeer interviews met Joost Swarte, Philippe Goddin, en Johan en Stefan De Moor. Naast bijdragen van Marvano, Ulf K., Merho, Reinhart Croon, Jan Smet en Hec Leemans.

2008 – Kiekepedia (i.s.m. Standaard Uitgeverij)

Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van Merho op 24 oktober 2008 gaf Standaard Uitgeverij het boek ‘Kiekepedia’ uit met daarin een selectie van 691 nevenpersonages uit de reeks ‘Kiekeboe’. Daarnaast bevat het boek interviews die Toon Horsten (hoofdredacteur van Stripgids) van Merho afnam over de belangrijkste personages uit de reeks.

2008 – Bakelandt: ‘De roversbende van het Vrijbos’ (i.s.m. Standaard Uitgeverij)

In 1977 wonnen Hec Leemans en scenarist Daniël Janssens de eerste Bronzen Adhemar voor de reeks ‘Bakelandt’, die toen net in de krant Het Laatste Nieuws was opgestart. In ‘De roversbende van het Vrijbos’ worden de eerste drie albums uit deze klassieke Vlaamse historische stripreeks, waarvan totnogtoe net geen 100 albums verschenen, gebundeld. De inleiding, waarin de strip in zijn historische context wordt geplaatst en waarin het ontstaan van de reeks wordt geschetst, is van de hand van Toon Horsten, hoofdredacteur van Stripgids.

2007 – Hic Sunt Leones

Strip Turnhout vroeg aan Ria Schulpen van uitgeverij Bries om een vervolg te breien aan ‘Hic Sunt Leones’, een bloemlezing aanstormend Vlaams striptalent die een paar jaar geleden door Bries werd uitgegeven.  ‘Hic Sunt Leones 2’ presenteert opnieuw strips en illustraties, dit keer van Serge Baeken, Randall C., Daan + Gerard, Pieter De Poortere, Sam De Buysscher, Ephameron, Eugene and Louise, Brecht Evens, Stijn Gisquière, Kolchoz, Matto Le D, Melvin, Philip Paquet + Gilliom, Reinhart, Kevin Reynaert, Jan Truyens, Jan Van der Veken, Sebastiaan Van Doninck en Leen Van Hulst.

2007 Kim: ‘Aldegonne’ (i.s.m. Oogachtend)

Naar aanleiding van de uitreiking van de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs 2007 voor de Strip aan Kim Duchateau bracht diens uitgever Oogachtend een eerste bundeling uit van ‘Aldegonne’, een gagstrip van Duchateau die onder meer in Stripgids verschijnt.

2005 – William Vance

Naar aanleiding van Strip Turnhout 2005 publiceerde het Nederlandse tijdschrift Stripschrift een special over William Vance (winnaar van de Bronzen Adhemar 2005), van de hand van Geert De Weyer, stripjournalist bij De Morgen en curator van Strip Turnhout 2005. Het boek omvat een marathon-interview met Vance, twee strips, een uitgebreide bibliografie en meer dan 200 illustraties, waarvan vele nog niet eerder gepubliceerd.

Auteur: Diverse auteurs
Titel: Diverse titels
Uitgeverij: Diverse uitgeverijen
Aantal pagina's: nvt
Prijs: nvt

Bestel hier jouw exemplaar!

Bestel een boek
*