Je bent hier: Home » Projecten » Stripgids Academie

Stripgids Academie

Charel Cambré gastdocent op Stripgids Academie 2021

Voor de vierde keer organiseert Stripgids een lessenreeks striptekenen onder de noemer ‘Stripgids Academie’, opnieuw samen met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Turnhout én LUCA Beeldverhaal en Graphic Storytelling Brussel. Tussen 6 maart en 12 juni krijgen de cursisten 10 lessen van, zoals gewoonlijk, een keur van de beste docenten: gevestigde waarden van nu en binnenkort, talent van alle leeftijden. Onder hen ook Bronzen Adhemarwinnaar Charel Cambré en Johan Stuyck, opleidingshoofd LUCA Beeldverhaal campus Brussel. De namen van de overige docenten worden later bekendgemaakt.

De inschrijvingen worden vanaf 1 februari geopend. Wegens de strenge corona-maatregelen is het aantal deelnemers dit keer beperkt. Snel zijn is dus de boodschap.

FabLab 2300

Voor de tweede keer staat er, naast de lessen in de tekenacademie, ook een tweedelige workshop risografie op het programma. Daarvoor konden we de Nederlandse tekenaar Wasco strikken. Enkele cursisten waren vorig jaar zo enthousiast over hun kennismaking met het FabLab dat ze er nadien, in hun eigen tijd, terugkeerden om ook andere werkvormen en gespecialiseerde toestellen uit te proberen. Voor Stripgids Academie is de zijsprong naar het FabLab een ideale manier om aan stripmakers duidelijk te maken dat Turnhout voor hen een uniek grafisch maakatelier heeft waar ze hun ideeën en ontwerpen tot leven kunnen wekken.

Wordt vervolgd

In de drie vorige jaargangen was het gezelschap gemengd: van tieners tot zestigers en elk tiental ertussenin. Hun bedoelingen waren al even uiteenlopend: beter worden in hun job, hun vaardigheden toetsen of zich echt voorbereiden op een carrière in de stripwereld. Stef Janssens, de jongste cursist die ooit aan de opleiding begon en die daarna trouw elke reeks volgde, timmert ondertussen resoluut zo’n loopbaan ineen, hij gaf zelfs al twee strips uit in eigen beheer. Zelf zegt hij dat hij in de Stripgids Academie een glimp kon opvangen van de opleiding beeldverhaal aan LUCA School of Arts en dat het sindsdien zijn droom is om die ooit te gaan volgen. Na een passage aan de KU Leuven, waar hij momenteel eerstejaarsstudent geschiedenis is, trekt hij dan ook naar Brussel. Met zijn traject maakt Stef een doelstelling van Stripgids Academie waar.

Praktisch

Door de coronamaatregelen moet het aantal cursisten worden beperkt tot maximaal 10, de minimumleeftijd is 17 jaar. De lessenreeks kost 80 euro, als je een UiTPAS met kansentarief hebt, betaal je 16 euro. Inschrijven doe je per mail naar info@stripgids.org. Stort het inschrijvingsgeld op BE04 0682 4071 5631 op naam van Strip Turnhout vzw, Warandestraat 42, 2300 Turnhout. Vermeld ‘Stripgids Academie’ in de mededeling.

De lessen vinden plaats telkens op zaterdag van 13 tot 16.30 uur in de Kunstencampus op Turnova, twee keer verhuist het hele gezelschap naar het FabLab 2300 in het museumcafé van het Nationaal Museum van de Speelkaart.

Stripgids Academie (c) Kim Duchateau