Strip Turnhout


Recensie

Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms (Kouno)

De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki markeren duidelijk een breekpunt in de Japanse geschiedenis van de twintigste eeuw. Ook in de Japanse strip vinden de bombardementen hun weerslag. Incontournable is Keiji Nakazawa’s ‘Gen Barrevoets in Hiroshima’, een reeks bestaande uit tien delen die reeds verschenen in de jaren ‘70 en nu beschikbaar zijn in Nederlandse vertaling.  Nakazawa doet het hartverscheurende, zo goed als autobiografische verhaal van de 6-jarige Gen Nakaoka, die bij de inslag de helft van zijn familie verliest, en plots in een wereld terechtkomt waar maar één wet geldt: overleven. Een indringende stripklassieker die er in hakt.

Fumiyo Kouno is een jonge, hedendaagse mangaka, en in het eerder al in het Frans verschenen ‘Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms’ gaat ze na hoe de bom op Hiroshima nawerkt bij de overlevers. Het leven van de man in de straat blijkt bij nadere beschouwing niet zo romantisch als het er in de dartele tekeningen van Kouno uitziet. Elke dag worden de overlevers geconfronteerd met de bom. Helder, soepel getekende en persoonlijke strip. (MG)


Fumiyo Kouno,
‘Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms’, Last Gasp, 104 blz., € 10. (Engelstalig)
***

12 October 2012, 15:09 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina