Strip Turnhout


Recensie

The comic strip art of Lyonel Feininger (Blackbeard)

http://store.nortonsimon.org/media/catalog/product/cache/1/image/631x800/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_16_39.jpgDe Amerikaans-Duitse kunstenaar Lyonel Feininger (1871-????) speelde vooral een rol in de wereld van de beeldende kunsten, maar werkte ook een korte tijd als striptekenaar voor The Chicago Tribune. Die krant wilde in 1906 door Duitse tekenaars en illustratoren in te schakelen de omvangrijke Duitse gemeenschap in hun thuisstad aan zich binden. Feininger was één van hen. Hij maakte korte tijd twee reeksen voor de krant: ‘The Kin-der-kids’ en ‘Wee Willie Winkie’s World’, tot de krant het hele project opdoekte wegens het uitblijven van meerverkoop.

Wat overblijft zijn een 50-tal strippagina’s van een verbluffende kwaliteit, uitgevoerd op het toenmalige krantenformaat. Wat hier op grafisch vlak te zien valt, is bij momenten buitenaards. Prachtig kleurgebruik, inventieve tekeningen, originele kadrering. De reeksen hebben wellicht niet lang genoeg gelopen, waardoor de personages niet genoeg gerijpt zijn. Voor de rest hoort dit werk zonder twijfel tot de beste strippagina’s ooit getekend. (TH)


Bill Blackbeard (red.),
‘The comic strip art of Lyonel Feininger’, Fantagraphics Books, 56 blz., € ??? 
*****

15 October 2012, 10:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina