Strip Turnhout


Recensie

The comic strip art of Lyonel Feininger (Blackbeard)

http://store.nortonsimon.org/media/catalog/product/cache/1/image/631x800/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/f/i/file_16_39.jpgDe Amerikaans-Duitse kunstenaar Lyonel Feininger (1871-????) speelde vooral een rol in de wereld van de beeldende kunsten, maar werkte ook een korte tijd als striptekenaar voor The Chicago Tribune. Die krant wilde in 1906 door Duitse tekenaars en illustratoren in te schakelen de omvangrijke Duitse gemeenschap in hun thuisstad aan zich binden. Feininger was één van hen. Hij maakte korte tijd twee reeksen voor de krant: ‘The Kin-der-kids’ en ‘Wee Willie Winkie’s World’, tot de krant het hele project opdoekte wegens het uitblijven van meerverkoop.

Wat overblijft zijn een 50-tal strippagina’s van een verbluffende kwaliteit, uitgevoerd op het toenmalige krantenformaat. Wat hier op grafisch vlak te zien valt, is bij momenten buitenaards. Prachtig kleurgebruik, inventieve tekeningen, originele kadrering. De reeksen hebben wellicht niet lang genoeg gelopen, waardoor de personages niet genoeg gerijpt zijn. Voor de rest hoort dit werk zonder twijfel tot de beste strippagina’s ooit getekend. (TH)


Bill Blackbeard (red.),
‘The comic strip art of Lyonel Feininger’, Fantagraphics Books, 56 blz., € ??? 
*****

15 October 2012, 10:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina