Strip Turnhout


Recensie

De maagd en de neger 2: Leentje en Sofie (Vanistendael)

Het was even schrikken toen De Standaard met de paginagrote voorpublicatie van het tweede deel van ‘De maagd en de neger’ van Judith Vanistendael begon. Dat had alles met het formaat van de krantenpagina’s te maken. Al snel bleek dat de strip tegen de uitvergroting bestand was. Het tweede deel van ‘De maagd en de neger’ kan moeiteloos naast zijn voorganger liggen: vaardige, zwierige tekeningen (Vanistendael leert gaandeweg zelfs nog bij), goed verteld, mooie opbouw, uitstekend van compositie… Nogal wat platen zouden zo bij me aan de muur mogen, wat me bij stripplaten zelden overkomt.

‘Leentje en Sofie’ is technisch gesproken geen vervolg op ‘De maagd en de neger 1’, waarin Vanistendael het relaas deed van de relatie tussen de Vlaamse Sofie en de Togolees Abou. In dit boek vertelt ze hetzelfde verhaal, maar uit een ander perspectief. Dat levert een heel andere kijk op dezelfde materie op. Het maakt van ‘De maagd en de neger’ een erg mooi tweeluik. Benieuwd waar ze hierna mee voor de dag komt, want de lat ligt hoog. (ZS)


Judith Vanistendael
‘De maagd en de neger 2: Leentje en Sofie’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 82 blz., €13,50.
****

18 October 2012, 17:33 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina