Strip Turnhout


Recensie

The Plain Janes, DC Comics (Collectie Minx) (Castellucci & Rugg)

De strip op romanformaat is de strip van de toekomst. Er is niet alleen de graphic novel die bij een kleiner formaat zweert, ook de manga verschijnen doorgaans op het niveau van een roman op pocketformaat. De traditionele uitgevers lijken daar toch van uit te gaan, want ook superheldengigant DC Comics pakt uit met een eigen lijn van graphic novels. Met als bijzonderheid dat ze zich op jonge meisjes en vrouwen richten. Chicklit – de stripversie.

‘The Plain Janes’ is de eerste worp uit de reeks, en laat meteen zien waar het naartoe gaat. Een flinke dosis puberromantiek, meisjes die zich niet op hun plaats voelen in hun omgeving maar uiteindelijk toch een paar goede vriendinnen vinden, ouders en een schooldirectie die er niks van begrepen hebben,… Dat soort dingen. ‘The Plain Janes’ is een vaardig verteld verhaaltje dat zich op een Amerikaanse middelbare school afspeelt. De ouders van Jane laten de grootstad achter zich, en gaan in een buitenwijk wonen. Jane kan er niet aarden, maar vindt uiteindelijk toch haar groepje vriendinnen…

Joost Zwagerman schreef een tijdje geleden dat de hedendaagse Amerikaanse roman niet langer de grootstad, maar de buitenwijk als favoriete decor heeft. Met ‘The Plain Janes’ lijkt het met de strip dezelfde weg op te gaan. Welkom in Suburbia! (TH)


Cecil Castellucci & Jim Rugg,
‘The Plain Janes’, DC Comics (Collectie Minx), geen paginering, € ???.
**

15 October 2012, 11:15 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina