Strip Turnhout


Recensie

Journey Into Mohawk Country (O’Connor)

“Even old New York was once New Amsterdam” luidt het in een klassieker van de Amerikaanse muziek, maar weet u ook waarom? Wat zochten de Nederlanders in het land van de Indianen?  Eén ding : bevervellen, de grote rage van de 17de eeuw en ruim voorhanden in Noord-Amerika. Handelsposten als Fort Orange werden door onze noorderburen opgericht voor ruilhandel met Duffelse stof en scharen,en kregen al snel concurrentie van Franse en Engelse nederzettingen.

In 1634 trok de jonge Harmen Meindertz Van den Bogaert met twee kompanen naar het land van de Mohawk (nu New York State) om de Nederlandse zaak te bepleiten. Onderweg houdt hij een dagboek bij, waarin hij de dorpen beschrijft die ze passeren, de barre winter, en de gevaren onderweg.
Bijna vier eeuwen later verwerkt jeugdauteur George O’Connor dit relaas in het fascinerende ‘Journey into Mohawk Country’.  Hoewel hij zich strikt houdt aan de tekst van Van den Bogaert’s journaal, weet hij toch hier en daar eigen accenten te leggen en maakt zo van het reisverslag een écht avonturenverhaal.  Toch blijft het een zeer authentieke schets van het Noord-Amerika van toen de blanken nog een ongevaarlijke, maar interessante minderheid waren, en de natives hun aanwezigheid duldden.
Met dit boek bevestigt de nieuwe Amerikaanse uitgever First Second, die ook Joann Sfar, Matt Madden, Jessica Abel en Lewis Trondheim in haar fonds heeft, haar reputatie een van de interessantste uitgeverijen van ‘graphic novels’ te zijn. (WL)


George O’Connor,
‘Journey Into Mohawk Country’, First Second, ?????? blz, 17,95 €. (Engelstalig)
***

11 October 2012, 13:42 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina