Strip Turnhout


Recensie

Constructive Abandonment (Dumontier & Farber)

Michael Dumontier en Neil Farber ontmoetten elkaar in 1996 aan de universiteit van Manitoba in Canada. Hoewel ze nu vooral apart als beeldend kunstenaar en illustrator actief zijn, komen ze nog steeds elke week bij mekaar om samen te tekenen. 64 van die tekeningen publiceerden ze in het kleine boekje ‘Constructive Abandonment’.

Dat het een vreemd boek is, is een understatement. Het ziet er uit als een voorleesboekje voor kinderen, maar tegelijk spreekt de cover dat al tegen : daar zien we immers twee slapende kinderen, één onder, en één (gevaarlijk!) op een tafel, waarop ook een kop koffie staat. Verder niets. Op elke pagina van het boek worden schijnbaar willekeurige beelden met elkaar gecombineerd tot bevreemdende voorstellingen. Niet zelden bevat het beeld ook tekst, die veeleer een extra dimensie aan de bevreemding toevoegt, dan voor uitleg zorgt. Soms wordt de tekening zo in een (verder niet verteld) verhaal geplaatst, of wordt ze de illustratie van een niet zelden zeer flauw woordgrapje.

Je kan het boek op verschillende manieren lezen. Apart zijn de tekeningen stuk voor stuk prachtig, door hun veelheid aan stijlen en de roekeloosheid waarmee beelden aan elkaar toegevoegd worden. Als je het boek een paar keer doorleest, gaat er een diepere, bijna hypnotische kracht vanuit, alsof je met kleine fragmenten slechts een glimp te zien krijgt van een bevreemdende, andere wereld. (WL)


Michael Dumontier & Neil Farber
‘Constructive Abandonment’,
Drawn & Quarterly, 64 blz., ca €20. (Engelstalig)
****

30 October 2012, 16:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina