Strip Turnhout


Recensie

Constructive Abandonment (Dumontier & Farber)

Michael Dumontier en Neil Farber ontmoetten elkaar in 1996 aan de universiteit van Manitoba in Canada. Hoewel ze nu vooral apart als beeldend kunstenaar en illustrator actief zijn, komen ze nog steeds elke week bij mekaar om samen te tekenen. 64 van die tekeningen publiceerden ze in het kleine boekje ‘Constructive Abandonment’.

Dat het een vreemd boek is, is een understatement. Het ziet er uit als een voorleesboekje voor kinderen, maar tegelijk spreekt de cover dat al tegen : daar zien we immers twee slapende kinderen, één onder, en één (gevaarlijk!) op een tafel, waarop ook een kop koffie staat. Verder niets. Op elke pagina van het boek worden schijnbaar willekeurige beelden met elkaar gecombineerd tot bevreemdende voorstellingen. Niet zelden bevat het beeld ook tekst, die veeleer een extra dimensie aan de bevreemding toevoegt, dan voor uitleg zorgt. Soms wordt de tekening zo in een (verder niet verteld) verhaal geplaatst, of wordt ze de illustratie van een niet zelden zeer flauw woordgrapje.

Je kan het boek op verschillende manieren lezen. Apart zijn de tekeningen stuk voor stuk prachtig, door hun veelheid aan stijlen en de roekeloosheid waarmee beelden aan elkaar toegevoegd worden. Als je het boek een paar keer doorleest, gaat er een diepere, bijna hypnotische kracht vanuit, alsof je met kleine fragmenten slechts een glimp te zien krijgt van een bevreemdende, andere wereld. (WL)


Michael Dumontier & Neil Farber
‘Constructive Abandonment’,
Drawn & Quarterly, 64 blz., ca €20. (Engelstalig)
****

30 October 2012, 16:36 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina