Strip Turnhout


Recensie

Franquin: Chronologie d’une oeuvre (Boquet & Verhoest)

De titel van dit overzicht van leven en werk van Franquin is op zijn zachtst gezegd ongelukkig. Was het nu echt nodig om dit historische overzicht – jaar per jaar – van de productie van de tekenaar van ‘Guust Flater’, ‘Ton en Tinneke’, ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, ‘Zwartkijken’ en de ‘Marsupilami’ net dezelfde titel te geven als een soortgelijke reeks boeken over Hergé? Blijkbaar wel.

Daarmee hebben we de zurigheid wel gehad. Want deze ‘chronologie d’une oeuvre’ is voor de rest een prachtig boek. Het wemelt van de fotografische afdrukken van heerlijke tekeningen van Franquin, nooit vertoonde schetsen en foto’s uit privé-verzamelingen of tekeningen gemaakt voor tijdschriften allerhande, en uiteraard  veel werk uit de grote reeksen die hij heeft gemaakt. Minder koffietafelfähig wellicht dan de gelijknamige reeks over Hergé, maar als tekenaar moest Franquin duidelijk niet onderdoen voor zijn Brusselse vakbroeder. (TH)


José-Louis Boquet & Eric Verhoest
‘Franquin: Chronologie d’une oeuvre’, Marsu Productions, 192 blz., € 44. (Franstalig)
****

11 October 2012, 15:26 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina