Strip Turnhout


Recensie

Bakuon Retto (Takahashi)

‘Bakuon Retto’ speelt zich af in het Tokyo van 1980. Takashi verandert van school omdat hij omging met de foute vrienden. Maar lag het probleem bij de foute vrienden of bij Takashi? Op zijn nieuwe school verzeilt de jongen alweer snel bij een motorbende. Het is daar dat de verlegen en introverte jongen openbloeit. Het is bij die “foute” vrienden dat hij zich thuis voelt. Dom is Takashi niet en hij weet zich prima te handhaven in de harde wereld van de motorbende. Maar naarmate hij ouder wordt vraagt hij zich af wat de toekomst hem brengt. Welke job ligt er voor hem in het verschiet? Bestaat zijn toekomst eruit om de yakuza te vervoegen zoals vele bendeleden? Dat ziet hij niet zitten… Maar wat dan wel?

Ook de loop van zijn liefdesleven krijgt de nodige aandacht. Takashi heeft eerst wat met een bourgeoisie meisje, maar merkt al snel dat zo’n relatie moeilijk te combineren valt met een leven op de moto. Hij lijkt zijn geluk te vinden bij een meisje dat ook deel uitmaakt van hun bende, maar zij draagt dan weer een duister verleden mee.

‘Bakuon Retto’ geeft een erg volledig beeld van een jongen die terechtkomt bij een jeugdbende en daar de verschillende stadia in zijn leven doorbrengt. We krijgen misschien een ietwat geromantiseerd beeld van de Japanse motorbendes uit de jaren ‘80 maar ook de negatievere aspecten worden niet genegeerd. De nerveuze tekenstijl die de mangaka hanteert benadrukt nog meer de donkere sfeer die toen heerste op straat. Aanrader! (KS)


Tsutomu Takahashi
‘Bakuon Retto’ (verschillende delen),
Kana, 224 blz., €7,45. (Franstalig)
****

30 October 2012, 16:16 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina