Strip Turnhout


Recensie

L’éternaute 1 (Oesterheld & Solano López)

‘El Eternauta’ van scenarist Héctor Oesterheld en tekenaar Francisco Solano López is voor de Argentijnen veel meer dan zomaar een stripklassieker. Deze sciencefictionstrip, die tussen 1957 en 1959 in het weekblad Hora Cero semanal verscheen, geldt in Buenos Aires en omstreken, als cultureel patrimonium, met welhaast dezelfde status als de muziek van Astor Piazzolla of Carlos Gardel, en de boeken van Jorge Luis Borges.

Vreemd genoeg verscheen de strip lange tijd enkel in het Spaans en het Italiaans, maar daar bracht de Franse uitgever Vertige Graphic verandering in. En ze maakten er meteen de mooiste editie ooit van, want waar mogelijk werd van de originele tekeningen vertrokken. En alle lof die Argentijnen de strip toezwaaien blijkt oververdiend. ‘L’éternaute’ is een beklemmende sciencefictionstrip, met prachtig tekenwerk en een uitmuntend scenario, dat minutieus wordt opgebouwd en bijzonder geloofwaardig is. Naarmate de plot zich ontvouwt maakt een angstig gevoel zich van de lezer meester. Een invasie door buitenaardse wezens lijkt plots helemaal niet zo onwaarschijnlijk meer. Grote klasse. (TH)


Héctor Oesterheld & Francesco Solano López
‘L’éternaute 1’, Vertige Graphic, 128 blz., €20. (Franstalig)
*****

11 October 2012, 15:14 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina