Strip Turnhout


Recensie

L’éternaute 1 (Oesterheld & Solano López)

‘El Eternauta’ van scenarist Héctor Oesterheld en tekenaar Francisco Solano López is voor de Argentijnen veel meer dan zomaar een stripklassieker. Deze sciencefictionstrip, die tussen 1957 en 1959 in het weekblad Hora Cero semanal verscheen, geldt in Buenos Aires en omstreken, als cultureel patrimonium, met welhaast dezelfde status als de muziek van Astor Piazzolla of Carlos Gardel, en de boeken van Jorge Luis Borges.

Vreemd genoeg verscheen de strip lange tijd enkel in het Spaans en het Italiaans, maar daar bracht de Franse uitgever Vertige Graphic verandering in. En ze maakten er meteen de mooiste editie ooit van, want waar mogelijk werd van de originele tekeningen vertrokken. En alle lof die Argentijnen de strip toezwaaien blijkt oververdiend. ‘L’éternaute’ is een beklemmende sciencefictionstrip, met prachtig tekenwerk en een uitmuntend scenario, dat minutieus wordt opgebouwd en bijzonder geloofwaardig is. Naarmate de plot zich ontvouwt maakt een angstig gevoel zich van de lezer meester. Een invasie door buitenaardse wezens lijkt plots helemaal niet zo onwaarschijnlijk meer. Grote klasse. (TH)


Héctor Oesterheld & Francesco Solano López
‘L’éternaute 1’, Vertige Graphic, 128 blz., €20. (Franstalig)
*****

11 October 2012, 15:14 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina