Strip Turnhout


Recensie

Clo-Clo Trilogie (Sleen)

Geboren worden met een snor. Het is niet iedereen gegeven. Maar toen in het 101-ste Nero-verhaal ‘De groene gravin’ Jean-Claude Pheip (roepnaam Clo-Clo) het levenslicht zag, was de zoon van meneer en madam Pheip al voorzien van zo’n behaarde bovenlip.

Nu Marc Sleen pen en penseel definitief in de wilgen heeft gehangen, bundelt zijn uitgever af en toe een paar oude Nero-albums rond een welbepaald thema. Dit keer staat Clo-Clo centraal. De eerste twee albums in deze bundeling dateren uit de jaren ’70, het derde uit de jaren ’90, toen Sleen met Dirk Stallaert als assistent zijn tweede jeugd beleefde.

Sleen herlezen blijft een plezier. Nero was destijds de meest Vlaamse van alle krantenstrips, en heeft wellicht daardoor nooit echt potten gebroken in het buitenland, al verscheen er onder meer een vrij uitgebreide Duitse reeks. Maar precies dat uitgesproken Vlaams karakter maakt, in combinatie met de erg persoonlijke, fijnzinnige humor van Sleen, Nero tot een van de beste Vlaamse krantenstrips ooit. Zichzelf in een bijrolletje opvoeren zoals Sleen dat in ‘De groene gravin’ doet, zien we weinig stripmakers hem nadoen. Een heruitgave als deze is niet zomaar een heruitgave, het is monumentenzorg. (TH)

Marc Sleen,
‘Clo-Clo Trilogie’, Standaard Uitgeverij, geen paginering, €.
***

11 October 2012, 13:09 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina