Strip Turnhout


Recensie

Kort Amerikaans, deel 1 (Wolkers & Matena)

Na ‘De avonden’ van Reve en ‘A Christmas Carol’ van Dickens was het de beurt aan ‘Kort Amerikaans’ van Jan Wolkers om door Dick Matena  ‘verstript’ te worden. Het boek verscheen in drie delen. Voor wie het niet zo gevolgd heeft: het betreft telkens de volledige tekst van de originele werken.

Gewenning is een lelijk ding: het feit dat je al het zesde boek in zijn soort ter hand neemt, wil je wel eens doen vergeten wat een huzarenstuk dit is. Jan Wolkers, met zijn zeer directe (en voor de jaren ’60 schokkende) vertelstijl, omgezet in een stripverhaal, het is nogal wat. Ik ben echt wég van de nauwkeurigheid waarmee zowel Wolkers als Matena hun personages neerzetten. En echt grootmeesterlijk in het stripverhaal is het decor: die Amsterdamse gebouwen en interieurs, de stoepjes en de trams. Sfeer!

Bovengenoemde volledigheid wil ook wel eens opspelen. Sommige pagina’s worden eindeloos opgedeeld in wel heel kleine vakjes, waardoor de bladspiegel te druk gaat ogen. En waarom gekozen werd voor een harde, schreefloze drukletter is ook niet meteen duidelijk. Ze creëert een afstand tussen tekst en illustratie, en doet koel aan. (IV)


Jan Wolkers & Dick Matena,
‘Kort Amerikaans, deel 1’, De Bezige Bij, 86 blz., 22,50 €.
***

11 October 2012, 14:45 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina