Strip Turnhout


Recensie

Zwartkijken integraal (Franquin)

Franquin was zonder enige twijfel een van de meest getalenteerde Belgische striptekenaars aller tijden. Hij tilde reeksen als ‘Robbedoes en Kwabbernoot’ en ‘Guust Flater’ tot op grote hoogte, en maakte op hoge leeftijd voor het Franse humoristische tijdschrift Fluide Glacial de reeks ‘Zwartkijken’. Een reeks morbide gags en tekeningen, waarmee hij onder meer een depressie te lijf ging.

Veel zwarter dan ‘Zwartkijken’ worden ze niet gemaakt.  Zelfmoord, doodslag, brand, oorlog en allerhande soorten rampspoed, het wordt hier allemaal over het mensdom uitgestort. En er wordt uitbundig, met sadistisch genoegen mee gelachen. Een mens zou zich er over gaan verheugen dat de wereld naar de knoppen gaat. Ook het tekenwerk van Franquin maakt hier erg grote indruk. Enkel in zwart en wit toont ‘Zwartkijken’ een van de absolute grootmeesters van de strip op het toppunt van zijn kunnen. Een van de beste stripalbums aller tijden is hiermee eindelijk opnieuw in Nederlandse vertaling beschikbaar. (TH)


Franquin
‘Zwartkijken integraal’, Glad IJs/Casterman, 72 blz., €12.
*****

17 October 2012, 10:56 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina