Strip Turnhout


Recensie

Robbedoes en Kwabbernoot 50: Terug naar Z (Morvan, Yann & Munuera)

Het vijftigste album van ‘Robbedoes en Kwabbernoot’, het zou niet zo erg lang geleden nog groot nieuws geweest zijn in kranten en tijdschriften. Dat is niet meer het geval. Sinds Tome & Janry de reeks een nieuw elan probeerden te geven met het uitstekende album ‘Als in een droom’ (en net dat album commercieel volledig flopte) lijdt dit paradepaardje van uitgeverij Dupuis aan een knoert van een identiteitscrisis. Morvan en Munuera mochten de reeks een nieuwe invulling geven, met invloeden vanuit de Japanse strip, maar ook dat voldeed blijkbaar niet. Want dit album (het vierde van het duo, hier aangevuld met ervaren scenarist Yann) is meteen ook hun laatste ‘Robbedoes en Kwabbernoot’.

Dit album is een heikele onderneming, enigszins te vergelijken met de dode Bobby Ewing die na een afwezigheid van een jaar lachend uit de douche stapte in de televisieserie ‘Dallas’ zaliger gedachtenis. Het was maar een droom geweest, dat vorige seizoen. Ook hier wordt ‘ctrl+alt+del’ gedaan. Wat er in de voorbije albums gebeurd is, wordt weggevaagd, wellicht om de handen terug vrij te hebben vanaf album 51. Het levert een scenario op dat niet helemaal klopt, met een gechargeerde ontknoping. Heel ingenieus allemaal, maar ons waren ze kwijt. (TH)


Morvan, Yann & Munuera
‘Robbedoes en Kwabbernoot 50: Terug naar Z’, Dupuis, 52 blz., €5,25.
**

17 October 2012, 11:20 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina