Strip Turnhout


Recensie

Misdaad en straf (Mairowitz, Korkos en Dostojevski)

De Britse uitgever SelfMadeHero heeft zich de voorbije jaren toegelegd op stripversies van meesterwerken uit de wereldliteratuur. Het opvallendste initiatief was een manga-versie van de bekendste stukken van Shakespeare, en het Engelse origineel van deze bewerking van Dostojevski’s ultieme misdaadroman ‘Misdaad en Straf’ maakt eveneens deel uit van het fonds van de uitgever.

De strip die literatuur wil zijn, en die zich wellicht  daarom aanschurkt tegen bekende romans uit de wereldliteratuur: echt begrepen hebben we het nooit. Uitgevers wagen zich aan bewerkingen van Proust of Shakespeare, ook al ziet het tekenwerk er dor, druilerig en fantasieloos uit. En deze Dostojevski lijdt aan dezelfde ziekte. David Zane Mairowitz maakte al eens een mooi boek over Kafka geïllustreerd door Robert Crumb. Maar de tekenaar van dit boek, Alain Korkos, is manifest géén Crumb. De personages komen nergens tot leven in deze verstripping. (TH)


David Zane Mairowitz, Alain Korkos en Fjodor Dostojevski
‘Misdaad en straf’, Atlas, 128 blz.,  €19,95.
**

29 October 2012, 17:55 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina