Strip Turnhout


Recensie

Black Butler (Toboso)

‘Black Butler’, bij mangafans misschien al bekend onder de oorspronkelijke titel ‘Kuroshitsuji’, doet het verhaal van Ciel Phantomhive, de laatste telg van een vooraanstaande Britse familie. In zijn ruime landhuis wordt hij bijgestaan door een duivels goede butler, Sebastian. Blijkbaar gaat al het huishoudgeld naar het loon van de sublieme Sebastian, want de andere medewerkers zijn nietsnutten die alles in het honderd doen lopen. Alleen moeten we ons als lezer afvragen of Sebastian wel met geld betaald wordt en niet met iets heel anders. Duivels doen immers al eens wat extra moeite als er een onschuldige ziel in het spel is…

‘Black Butler’ is een reeks die moeilijk in een vakje te plaatsen is. Met spannende actiescènes wordt duidelijk op het shonen­-publiek (manga’s voor jongens) gemikt, terwijl de typische tekenstijl en pagina-indeling van de vrouwelijke mangaka Yana Toboso eerder bij strips voor een vrouwelijk publiek aansluiten. ‘Black Butler’ is niet meteen het beste wat er op de mangamarkt aanwezig is, maar biedt de Nederlandstalige lezer wel weer een extra facet aan van de immense diversiteit die de Japanse strip kenmerkt. (KS)

Yana Toboso
‘Black Butler’ (reeks),
Kana, 192 blz., €8,50.
**

25 October 2012, 12:07 admin
Sluit

Stripgids Nummer 5!

Met een dik katern over leven en werk van Charel Cambré, strips uit Tsjechië, welzijn en de dekolonisatie van de strip. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf midden juni overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina