Strip Turnhout


Recensie

Het Jaar van de Olifant (Linthout)

http://www.hetbeeldverhaal.nl/images/jaar_van_de_olifant_cover.jpg‘Het Jaar van de Olifant’ is een reeks comics die acht deeltjes beslaat, waarin Urbanus-tekenaar Willy Linthout de zelfmoord van zijn enige zoon wil verwerken, en in de vorm van een verzonnen verhaal verslag doet van een rouwproces. Nadat in vrijwel alle kranten een interview met de tekenaar verscheen, waren we er eerlijk gezegd toch niet helemaal gerust op. Want: het is nogal wat. Als onderwerp is het sowieso niet voor de hand liggend. Komt daar nog eens bij dat je bij het begin van je lectuur al veel weet over de autobiografische achtergrond van één en ander.

In het eerste deeltje, ‘Doorlopende lijn’, moesten wij vooral wennen aan het contrast tussen de thematiek en de karikaturale stijl van Linthout. De tekeningen zijn in potlood afgedrukt, en niet verder uitgewerkt, maar ze blijven duidelijk herkenbaar als afkomstig van de tekenaar van ‘Urbanus’. Het vergt aanpassing. Pas in het tweede boekje krijgt het verhaal stilaan richting, en wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld. Maar we vragen ons toch af of het misschien toch beter gewoon als graphic novel, in één boek, zou zijn gepubliceerd. Het ligt echt niet voor de hand een aangrijpend verhaal als dit in stukjes te lezen. (ZS)


Willy Linthout,
‘Het Jaar van de Olifant’ (acht delen), Bries, geen paginering, € ??? per deel.
***

15 October 2012, 11:01 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina