Strip Turnhout


Recensie

Avonturen, avonturen (Vonk)

Wij zijn al fans van Berend Vonk sinds hij nog gewoon zanger was bij de Nederlandse cultgroep De Sufgerukte Wallies, sinds hij platenhoezen tekende voor onterecht vergeten bands als Four One & Only’s en sinds hij zich outte als een groot bewonderaar van Dolly Parton. Altijd een goed teken, dat laatste. In de loop der jaren werkte hij vooral als illustrator en cartoonist, maar hij is ook steeds strips blijven maken, kortverhalen die in de meeste uiteenlopende tijdschriften verschenen. En zoals de muziek van De Sufgerukte Wallies een wat vreemde positie innam ergens halverwege tussen undergroundrock en het levenslied, is ook zijn tekenwerk moeilijk onder één etiket te vangen. Vonk is net zo goed een undergroundtekenaar als dat hij zich een artistieke kleinzoon van Willy Vandersteen mag noemen. De wat steriele term ‘eclectisch’ lijkt voor zijn eigenzinnige strips uitgevonden. Hulde aan Catullus, de uitgeverij van Jean-Marc Van Tol (of ‘Fokke & Sukke’-fame) om deze mooie bundeling van zijn strips op de markt te brengen. Met onder meer een fantastisch verhaal over een gerateerde ontmoeting met zijn grote idool, Dolly Parton zelve. (TH)


Berend J. Vonk
‘Avonturen, avonturen’, Catullus, 56 blz., €14,95.
***

16 October 2012, 16:29 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina