Strip Turnhout


Recensie

Het geheim van Michiel De Ruyter (Verhaegen & Kragt)

Voormalig ‘Suske en Wiske’-tekenaar Marc Verhaegen lijkt zijn Vandersteen-verleden steeds meer achter zich te laten, en met overgave aan een eigen profiel als tekenaar te werken. Nadat hij startte met zijn reeks ‘Senne & Sanne’, pakte de mede door hem opgerichte Stichting Eureducation uit met een biografische strip over de Nederlandse zeeheld Michiel De Ruyter. ‘Het geheim van Michiel De Ruyter’ is een vrij nostalgische strip, die enigszins aan de levensverhalen in stripvorm doet denken zoals die indertijd door Jijé, Jef Nys of Jan Waterschoot werden gemaakt. (Al waren die strips – geproduceerd voor met nadruk christelijke bladen – uiteraard veel meer dan hier ideologisch gekleurd.) Net als bij het werk van zijn voorgangers loopt ook Verhaegen het risico in een ‘en toen-en toen-en toen’-straatje terecht te komen. Toch probeert hij de spanning er steeds in te houden, onder meer door enkele knipoogjes naar de klassieken van de schilderkunst in te lassen. Soms staat het allemaal net iets té bol van de goede bedoelingen, maar toch lijkt Verhaegen met steeds meer zelfvertrouwen een duidelijk afgebakende positie in het Vlaamse (en Nederlandse) striplandschap op te eisen: strips voor jongeren met een educatieve meerwaarde. (ZS)


Marc Verhaegen & Jan Kragt,
‘Het geheim van Michiel De Ruyter’, Stichting Eureducation, 48 blz., € ??????;
***

12 October 2012, 16:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina