Strip Turnhout


Recensie

‘Borgia 2: Macht en Bloedschande’ (Jodorowsky & Manara)

Habemus Papam! Wanneer paus Alexander VI – lid van de prominente Italiaanse familie van de Borgia’s – op reis moest, liet hij zich op de Heilige Stoel vervangen door zijn dochter Lucretia. Dat was niet alleen zijn dochter, maar ook zijn minnares. Met haar broer Cesare deelde Lucretia Borgia eveneens de sponde. Dat waren nog eens tijden! Gefundenes Fressen ook voor een tekenaar als Milo Manara, die zich voor deze verstripping van deze spraakmakende en weinig verheffende periode uit de geschiedenis van het pausdom laat bijstaan door een van de invloedrijkste stripscenaristen van de voorbije decennia, Alexander Jodorowsky (De Incal, De Metabaronnen, Bouncer). In ‘Macht en Bloedschande’, het tweede deel van het drieluik, zetten Manara en Jodorowsky de decadentie van de Borgia-epoque stevig in de verf, soms balancerend op het randje van de ranzigheid. Manara en Jodorowsky hebben hun métier evenwel dusdanig onder de knie, dat scenario noch grafische uitwerking ontsporen. En ook hier pakt Jodorowsky regelmatig uit met one-liners die kunnen tellen. “De toekomst van de natie ligt tussen mijn benen”, laat hij Lucretia zeggen. Passollini zou dit ongetwijfeld geweldig gevonden hebben. (TH)


Jodorowsky & Manara,
‘Borgia 2: Macht en Bloedschande’, Sombrero, 56 blz., 14,95 €.
***

11 October 2012, 14:26 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina