Strip Turnhout


Recensie

Automotiv (Ever Meulen)

Al toen hij jong was, wilde hij kunnen tekenen als Jean Graton en Jidéhem. In zijn ouderlijk huis in Kuurne hing hij ver uit het venster als hij nog maar dacht te horen dat een van de plaatselijke textielbaron zich aankondigde met het brommende lawaai van de motor van zijn Amerikaanse slee. En hij knutselt zelf ook al jaren aan een oude Oldsmobile. Zoveel mag duidelijk zijn: Ever Meulen, een van de grootste Belgische illustratoren, is bezeten van vierwielers.

In ‘Automotiv’, zijn eerste grote boek in zeven jaar, verzamelt Ever Meulen (een pseudoniem van Eddy Vermeulen) zijn beste autotekeningen. Zijn heel prille jeugdwerk (uit de tijd dat het nog zijn grootste ambitie was om later Jean Graton te worden) staat er naast illustraties voor Humo en covers voor The New Yorker. Soms zijn de auto’s slechts het sierlijke decor voor een tekening van een of andere muziekgrootheid, op andere momenten zijn ze het enige onderwerp. Maar steeds zijn de tekeningen een bewijs van sierlijkheid en meesterschap. Wie die boek openslaat, begrijpt meteen waarom de man in januari 2013 de Henry Van de Velde Award kreeg voor zijn tekeningen. (TH)

Ever Meulen

‘Automotiv’, Oog&Blik/De Bezige Bij, 176 blz., €49,90.

*****

25 March 2014, 17:10 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina