Strip Turnhout


Vlaamse Reuzen (10): Jacques Tardi, ontsnapt aan Jean-Michel Charlier

Deze week verschijnt ‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’, waarin alle interviews met Vlaamse stripmakers over hun leven en werk uit de eerste reeks van Stripgids gebundeld zijn. Vreemde eend in de bijt is een dubbelinterview van de Franse striplegende Jacques Tardi met Ferry. Tardi en Ferry (als winnaar van de Bronzen Adhemar) kregen in 1997 allebei een retrospectieve tentoonstelling in Turnhout, en meer was er niet nodig om beide heren aan dezelfde tafel te zetten. Een fragment.

Jacques Tardi: “Ik teken niet graag verhalen die zich vandaag afspelen. Dan moet je kantoren gaan tekenen. (wijst naar het fotokopieerapparaat in de gang bij uitgeverij Casterman) Of fotokopieerapparaten, stel je voor zeg. Nee, ik teken liever decors uit het verleden. Bij het begin van mijn carrière heb ik voor het tijdschrift Pilote samen met Pierre Christin wel een verhaal gemaakt dat zich in het heden afspeelde, ‘Gerommel in de Rouergue’. Ik vond het verschrikkelijk. Het was de bedoeling dat het een reeks zou worden, maar dat zag ik echt niet zitten. Enki Bilal heeft uiteindelijk het vervolg getekend. Er was toen ook sprake van dat ik samen met Jean-Michel Charlier, scenarist van ‘Buck Danny’, ‘Tanguy en Laverdure’, ‘Roodbaard’ en ‘Blueberry’, een reeks zou starten. Als je als beginnende tekenaar zo’n kans krijgt, zeg je uiteraard niet nee. Uiteindelijk ging het niet door, omdat Charlier het te druk had met de televisiebewerking van ‘Tanguy en Laverdure’. Nu ben ik heel blij dat dat indertijd niet is doorgegaan. Ik zou wellicht al veertig albums van dezelfde reeks op de markt hebben gebracht, maar van al de rest zou niet veel in huis zijn gekomen.”

‘Vlaamse Reuzen. De complete Stripgids-interviews 1974-2001’ van Jan Smet en Toon Horsten verschijnt naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Stripgids bij uitgeverij Vrijdag. Het bevat interviews met Jef Nys, Karel Verschuere, Willy Vandersteen, Karel Biddeloo, Buth, Daniël Jansens, Ercola, Marc Sleen, Kamagurka, Pom, Jean-Pol, Merho, Hec Leemans, Berck, Merho & Marc Sleen, Hec Leemans & Merho, Ferry & Jacques Tardi, Erika Raven & Ferry, Dick Matena, Erik Meynen, Marvano. Walter van den Broeck schreef een woord vooraf, de cover is van Jan Van der Veken.

19 September 2014, 07:00 admin
Sluit

Stripgids Nummer 6!

Met artikels over 20 jaar uitgeverij Bries, de (schrikwekkende) ontlezing bij pubers, de kijk van Zidrou op de jongste lichting aan St-Lukas Brussel afgestudeerde stripmakers, het beeld van ouderen in de strip, een kijk op 60 jaar avonturen van de Rode Ridder, de comeback van de ‘X-Men’, strips op Instagram, de jarige ‘Billie & Bollie’, een stevig dossier over de Italiaanse strip, een interview met Ulli Lust én een daverend katern van en met Serge Baeken. Er is ook nieuw werk van Steven Dupré, Céline Hudréaux, Gwen Stok, Sam Peeters en het debuut van Dieter De Schutter. En nog véél meer.

180 pagina’s leesplezier, vanaf eind oktober overal te verkrijgen.

Wil je het helemaal makkelijk maken? Neem dan een abonnement. Dan valt jouw exemplaar netjes in de bus en mis je geen enkel nummer.

Met een abonnement krijg je bovendien fijne verrassingen. Je leest het goed, verrassingen – meervoud.


Ontdek hier ons onweerstaanbare aanbod Naar de startpagina