Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die de omstreden tekening van de profeet Mohammed met een bom als tulband maakte, zou “als de situatie zich opnieuw voordeed” dezelfde tekening maken. Dat heeft hij deze week gezegd aan de universiteit van Princeton (VS). Westergaard was uitgenodigd omdat het deze week precies vier jaar geleden was dat de cartoons in de Deense krant Jylland Posten werden afgedrukt. De uiteenzetting van Westergaard in Princeton verscheen ook in The Daily Princetonian .
Volgens de cartoonist had hij geen idee wat hem boven het hoofd hing toen hij de opdracht binnenkreeg. Voor hem was het een gewone opdracht die hij plichtsbewust uitvoerde. Met de eerste reacties op de cartoons, vreedzame betogingen en daarna ook diplomatiek overleg tussen moslimlanden en de Deense eerste minister, kon Westergaard leven.
Maar eind 2005, begin 2006 liep de zaak uit de hand. Zowat overal te wereld werd tegen de publicatie van de cartoons gedemonstreerd, vaak geweldadig, Deense ambassaden en consulaten werden bedreigd en in brand getoken, Deense producten geboycot, terwijl de uitgever van de krant en de cartoonisten die aan de reeks Mohammedcartoons hadden meegewerkt, met de dood werden bedreigd. In 2008 kon de politie nog een aanslag verijdelen op het leven van Westergaard. Sindsdien leeft hij onder politiebescherming; hij verwacht dat dat zo zal blijven voor de rest van zijn leven.
“Mijn cartoon zou een bewuste poging geweest zijn om de gevoelens van elke Moslim ter wereld te kwetsen”, verklaarde Westergaard in Princeton. “Dat was niet het geval. Mijn tekening was gericht tegen die fanatici die een hele hoop bomaanslagen, moorden en andere gruweldaden rechtvaardigen door te verwijzen naar uitspraken van hun profeet. Als veel moslims van oordeel waren dat hun godsdienst dit soort daden niet rechtvaardigde, hadden ze hun stem kunnen verheffen en zeggen dat zulke geweldenaars niet het ware gelaat van de islam vertegenwoordigen. Heel weinig moslims deden dat.”